Crowdbutching van Grutto

Crowdbutching van Grutto

Steeds meer mensen worden zich bewust over de herkomst van hun voedsel. In veel supermarkten vind je bijvoorbeeld vaker producten uit de regio, en ook de zogenaamde landwinkels worden steeds populairder. Daar vind je o.a. groenten en vlees die van de boerderij zelf komen of van bedrijven in de omgeving.

Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is samen vlees kopen bij de boer. Je koopt dan samen met anderen een koe, varken of kip die pas wordt geslacht als deze ‘volledig is verkocht’. Hier worden dan vleespakketten van gemaakt die naar de consument worden verstuurd. In deze pakketten vind je dan een aantal maaltijden die je apart in kan vriezen.

Grutto heeft hier de term Crowdbutching voor bedacht en vastgelegd. Voor alle duidelijkheid: meer partijen mogen op deze manier vlees aanbieden maar dus niet onder de noemer crowdbutching. Hieronder lees je meer over Grutto, aanbieder van lekker en duurzaam vlees en bedenker en eigenaar van de naam crowdbutching.

Grutto

Grutto

Grutto is misschien wel de bekendste aanbieder van vlees dat je samen koopt. Het bedrijf is opgericht door Yvo van Rijen en levert vlees van boerderij de Lindenhoff uit Baambrugge. Boerderij de Lindenhoff is al jaren een begrip bij veel kookliefhebbers door de mooie kwaliteit producten die wordt geleverd.

Bij Grutto kan je kiezen uit verschillende soorten koeien zoals de Blaarkop, MRIJ runderen en de Limousin. Ook is het mogelijk een vleespakket van een biologische Limousin koe te bestellen. Welk ras je koopt is afhankelijk van welke koe ‘te koop’ staat. In deze vleespakketten vind je allerlei soorten vlees, van kogelbiefstuk tot worsten en hamburgers.

Grutto

Grutto verkoopt meerdere vleespakketten. Deze worden bezorgd in heel Nederland zodra de koe is geslacht en de vleespakketten zijn samengesteld.

Andere aanbieders waar je samen vlees kan kopen

Er zijn behalve Grutto steeds meer aanbieders te vinden waar je samen met anderen duurzaam vlees koopt. Op televisie, in kooktijdschriften en op internet kom je ze regelmatig tegen. Deze aanbieders doen dit niet onder de noemer crowdbutching maar gaan wel uit van hetzelfde principe.

Hieronder bespreek ik een aantal van deze bedrijven zodat je kan ontdekken of het misschien ook iets voor jou is.

Deel een Blonde

Deel een Blonde

Deel een Blonde is een initiatief van de boerderij De Veluwse Blonde. Deze boerderij van Erik en Alissa specialiseert zich in Blonde d’Aquitaine koeien, een ras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het vlees van deze koeien is van een erg goede kwaliteit en is bijzonder sappig en mals.

Een tijd geleden schreef ik al eens over Deel een Blonde, ik heb eens een vleespakket van ze uitgeprobeerd en was hier héél tevreden over. Het vlees was prima verpakt en werd gekoeld thuisbezorgd, de handige porties zijn makkelijk in te vriezen voor later gebruik.

Deel een Blonde

Ook bij Deel een Blonde kan je kiezen uit verschillende vleespakketten die vooral verschillen in hoeveelheid en exclusiviteit. Je kan kiezen voor luxe pakket, een tweepersoons pakket, een familiepakket en een exclusive pakket. Ook hier is het mogelijk een proefpakket te bestellen met 22 maaltijden per persoon.

Net als bij Grutto bezorgt Deel een Blonde door heel Nederland.

Samen een koe kopen

Samen een koe kopen

Sameneenkoekopen.nl is een wat minder bekende aanbieder die ook erg goed wordt beoordeeld. Bij deze boerderij uit Haaksbergen kan je terecht voor Blonde d’Aquitaine, Limousin en Belgische Blauw Bont runderen. Net als bij de bovenstaande boerderijen krijgen de kalfjes de tijd om groot te worden bij hun moeder.

De runderen van Samen een koe kopen grazen de hele zomer buiten, krijgen zelf verbouwd voer en krijgen geen preventieve antibiotica. Dit proef je natuurlijk terug in het vlees dat van een prima kwaliteit is. Nadat de koe is geslacht gaat deze naar de rijpkamer waarna er vleespakketten van worden gemaakt. Dit duurt maximaal vier weken.

Samen een koe kopen

Bij Samen een koe kopen kan je ook weer kiezen uit verschillende vleespakketten met o.a. tournedos, biefstukken, gehakt en riblapjes. Er zijn één- tot vierpersoons vleespakketten te bestellen met in totaal 13 soorten duurzaam vlees. Het vlees van Samen een koe kopen wordt in heel Nederland bezorgd.

Behalve koeien kan je ook samen een kip kopen en samen een varken kopen.

Schotse Hooglanders

SchotseHooglanders.nl

SchotseHooglanders.nl is een initiatief van Jelwin en Ymkje. Samen hebben zij een kudde Schotse Hooglanders en Hereford runderen die het hele jaar door buiten graast. Via hun website verkopen ze zogenaamd ‘grasgevoerd natuurvlees’, dit betekent dat de runderen alleen maar gras eten en geen krachtvoer krijgen.

Het vlees van de runderen is hierdoor smaakvoller en duurzamer dan het meeste vlees uit de supermarkten. Ook zou het vlees volgens onderzoeken gezonder zijn, meer daarover is hier te lezen.

SchotseHooglanders.nl

Naast het vlees van de eigen kudde is via SchotseHooglanders.nl ook vlees van andere boeren te koop. Er worden slachtrijpe Schotse Hooglanders, Galloways en Hereford runderen van collegaboeren gekocht die worden verwerkt tot vleespakketten. Ook van deze runderen is bekend dat ze het hele jaar door buiten grazen, opgroeien in kuddeverband en alleen gras eten.

De vleespakketten zijn direct beschikbaar en kunnen in de meeste gevallen al de volgende dag in huis zijn. SchotseHooglanders.nl bezorgt in heel Nederland en als je wilt kan je het vleespakket ook bij de boerderij ophalen. Behalve rundvlees kan je hier ook terecht voor duurzaam varkensvlees en duurzaam kippenvlees.

De Vrije Koe

De Vrije Koe

De Vrije Koe is een samenwerking tussen verschillende boeren, slachters en slagers. Doel is om terug te gaan naar ‘hoe het vroeger was’. Dit betekent dat de runderen van De Vrije Koe het hele jaar buiten in de wei grazen, niet versneld worden grootgebracht en grasgevoerd zijn. De dierenarts komt alleen als dit nodig is, de meeste runderen zien er dan ook nooit eentje.

Bij De Vrije Koe vind je vooral Oud-Hollandse runderrassen als de Blaarkop, de Lakenvelder en de Landrood. De runderen zijn het hele jaar door in weilanden door heel Nederland te vinden, van Breda tot Langeveen. Na drie jaar worden ze geslacht en door slachters en slagers verwerkt tot vleespakketten.

De Vrije Koe

Het grote verschil met Grutto, Deel een Blonde en Samen een koe kopen is dat de runderen (net als bij SchotseHooglanders.nl) van meerdere veehouders komen. Je tekent dus niet in op een bepaalde koe maar kan direct een vleespakket bestellen, afhankelijk van de beschikbaarheid wordt dit dan direct of binnen maximaal drie weken bezorgd.

De Vrije Koe bezorgt op dit moment alleen* in Almere en de provincies Utrecht, Zuid- en Noord-Holland. Woon je ergens anders dan kan je het vleespakket afhalen in Haarlem.

Vlees

Biologisch vlees vs. duurzaam vlees

Niet al het aangeboden vlees is biologisch vlees, maar dat wil niet zeggen dat dit dan direct minder goed is. Om het predikaat biologisch te krijgen moet je namelijk aan een aantal eisen voldoen. Een van die eisen is dat het vee biologisch voer moet eten. Omdat het vee veelal voer krijgt dat op de boerderij zelf wordt geteeld wordt aan deze eis dus niet voldaan.

Het vee loopt verder zoveel mogelijk buiten, bij runderen mogen de kalveren lang bij de moeder blijven en er wordt geen preventieve antibiotica toegediend. Dus hoewel niet al het vlees biologisch is is het zeker wel duurzaam.

Is duurzaam vlees duur?

Je zal vast denken dat het vlees van deze bedrijven duur is, niets is echter minder waar. Omdat de tussenhandel er voor een groot deel tussenuit is gehaald is het vlees heel goed te betalen. Natuurlijk is dit afhankelijk van welk pakket je kiest, maar in het algemeen is de prijs van het vlees vergelijkbaar met dat in de supermarkt. En soms zelfs voordeliger.

Meer aanbieders en regionale producten

Natuurlijk zijn er nog veel meer initiatieven om gezamenlijk vlees of gevogelte te kopen. Op de website Regiovlees  vind je een uitgebreid overzicht van boerderijen waar je regionaal vlees kan kopen. Je kunt zoeken op diersoort en lokatie. Een aantal bedrijven levert landelijk via een eigen webshop, anderen alleen in de eigen regio.

Bij sommige boerderijen kan je zelf je vlees komen halen, dat is meestal terug te vinden op de website van het bedrijf. Ook bij de aanbieders hierboven kan je een kijkje nemen op de boerderij. Zo kan je zelf zien onder welke omstandigheden je vlees wordt gefokt.

Ook is het leuk om eens bij een landwinkel bij jou in de buurt te gaan kijken. Daar vind je producten van regionale telers en fokkers die je gewoon in de winkel kan kopen. Op de website van Landwinkel vind je een overzicht van alle landwinkels in Nederland.

* Op dit moment is bij De Vrije Koe alleen afhalen in Haarlem mogelijk, hou de website van De Vrije Koe in de gaten wanneer er weer thuisbezorgd kan worden.