Duurzaam en eerlijk vlees van Deel een Blonde, ik ben fan!

Duurzaam en eerlijk vlees van Deel een Blonde, ik ben fan!

Crowdbutching is een fenomeen dat steeds populairder aan het worden is. Bij crowdbutching koop je samen met anderen een koe, varken of ander dier dat pas geslacht wordt als het helemaal is verkocht. Dat klinkt misschien wat gruwelijk maar is juist een prachtige manier om duurzaam vlees dicht bij de bron te kopen.

Deel een Blonde van Erik en Alissa  is zo’n crowdbutching concept. Hier kan je intekenen op een ‘Blonde d’Aquitaine’, een runderras dat oorspronkelijk uit Aquitaine komt. Toen ik een aantal jaar geleden in deze streek op vakantie was kwam ik deze runderen overal tegen op het platteland. Erg leuk dat ik dat destijd gezien heb en het nu gewoon in Nederland verkrijgbaar is!

Hoe werkt het

Bij Deel een Blonde koop je samen met anderen een vleespakket. Je kan kiezen uit verschillende vleespakketten die allerlei soorten vlees van de gekochte koe bevatten. Hierbij moet je o.a. denken aan biefstukjes, entrecotes, runderlappen, stoofvlees en gehakt. Netjes vacuüm verpakt in porties voor 2 personen die je een jaar kan bewaren in de vriezer.

Een koe wordt pas geslacht op het moment dat deze helemaal is verkocht. Nadat de koe een aantal weken heeft gerijpt wordt deze verder verwerkt door de slager die er mooie pakketjes van maakt. Deze worden tenslotte bij je thuis bezorgd zodat je thuis kan genieten van heerlijk en eerlijk vlees dat bijna rechtstreeks van de boerderij komt.

Het vlees wordt in een speciale gekoelde verpakking bij je thuis bezorgd door PostNL. Deze verpakking kan je bijna volledig recyclen bij het plastic en oud papier. Ook kan je het kostenloos terugsturen naar Erik en Alissa zodat zij het kunnen hergebruiken. Hoe duurzaam wil je het hebben?

Deel een blonde: koop samen een koe

Duurzaam vlees

De koeien en kalfjes van Erik en Alissa grazen in Achterberg op de Utrechtse Heuvelrug en in Elspeet op de Veluwe. In de winter staan ze op stal in Achterberg. De koeien worden niet preventief behandeld met antibiotica en het vlees is vrij van stimulerende groeimiddelen, groei-, kleur- en smaakstoffen.

De kalveren worden op natuurlijke wijze geboren en mogen gewoon bij hun moeder blijven lopen. De koeien hebben dus een zo normaal mogelijk leven en dierenwelzijn staat bij Erik en Alissa dus echt bovenaan. Als je vlees bij Deel een Blonde koopt weet je dus zeker dat je eerlijk en duurzaam vlees krijgt.

Heel betaalbaar

Je zou misschien denken dat je meer moet betalen voor vlees dat bijna rechtstreeks van de boerderij komt. Nou, nee dus! Juist omdat het rechtstreeks van de boerderij komt is het vlees erg betaalbaar. Omgerekend kom je zo rond de twee euro per persoon per maaltijd uit, en hiervoor heb je dus eerlijk vlees waarvan je weet waar het vandaan komt.

Kijk ter vergelijking bijvoorbeeld eens bij de supermarkt. Voor twee goedkope biefstukjes betaal je daar ook al snel zo’n 4 tot 5 euro. En als je voor biologisch vlees kiest wordt dit alleen maar duurder. Ook bij de slager ben je al snel meer kwijt dan bij Deel een Blonde. Je ziet het, duurzaam vlees hoeft dus niet duur te zijn.

Zelf eens proberen?

Op de website van Deel een Blonde vind je nog veel meer informatie over de boerderij, de soorten vlees en het concept. Ook vind je daar een overzicht met alle vleespakketten die je kan bestellen en hoe lang het duurt tot de volgende koe naar de slacht gaat.

Omdat de vleespakketten per portie voor twee personen zijn verpakt kan je ook prima met anderen een pakket delen. Bestel bijvoorbeeld met vrienden, familie of buren als je het eens wil proberen maar niet een heel pakket wil. Op Deel een Blonde vind je alles wat je moet weten.

Internet: deeleenblonde.nl.

Deel een blonde: koop samen een koe
Deel een blonde: koop samen een koe

Over dit artikel

Ik heb dit artikel over Deel een Blonde geschreven omdat ik helemaal achter dit soort initiatieven sta. Ik koop graag duurzame producten en hoop ook dat anderen dit vaker zullen doen. Erik en Alissa hebben mij gevraagd of ik een recept voor hen wilde verzinnen om bij hun pakketten te doen. Ik heb zelf voorgesteld een stukje over Deel een Blonde op mijn site te zetten.

Ik krijg binnenkort een pakketje heerlijk en eerlijk vlees van Deel een Blonde om zelf eens uit te proberen. Het gerecht dat ik daarmee ga maken zie je vanzelf wel op Kookidee voorbij komen. Ook als ik geen vleespakket had gekregen zou ik dit artikel precies zo hebben geschreven.