De perfecte gebakken aardappelen

De perfecte gebakken aardappelen

Dit receptje was ik aan het schrijven toen ik op vakantie was in Zeeland. Gebakken aardappelen vind ik namelijk heerlijk, mits ze natuurlijk goed bereid zijn. En echt vlak voor ik dit recept online wilde zetten las ik in de krant van die dag een recept van Karin Luijten: de perfecte gebakken aardappeltjes.

Inmiddels zijn we alweer twee weken verder en stond dit recept nog steeds te wachten om gepubliceerd te worden. De hoogste tijd dus voor mijn recept voor de perfecte gebakken aardappelen. Lekker met of zonder schil, in schijfjes of in partjes en gekruid of niet. Met gebakken aardappelen kan je echt eindeloos variëren, hier vind je het basisrecept.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • ca. 750 gr. aardappelen naar keuze (vastkokend)
  • roomboter
  • olijfolie
  • zout

Bereidingswijze

Als je nieuwe en biologische aardappelen hebt is het het lekkerst als je deze in de schil kookt. Dit is niet alleen een stuk makkelijker maar ook nog eens gezonder, in de schil zitten namelijk voedingsstoffen die je anders weg schilt. Ik doe dit trouwens alleen met biologische aardappelen omdat je dan zeker weet dat de schil niet vol gif zit, anders de aardappelen heel goed schoonboenen onder de kraan of (nog beter) toch maar schillen.

Snijd de aardappelen in de gewenste vorm: blokjes, partjes of schijfjes. Zelf snijd ik er meestal partjes van omdat ik die het makkelijkst vind te bakken. Maar ook komen er regelmatig schijfjes uit mijn pan tevoorschijn, kies gewoon wat je het leukst vindt.

Kook de aardappelen nu in ruim kokend water (helemaal onder water) en prik er regelmatig even in met een aardappelmesje. Als de aardappels nog hard zijn kook je ze nog even door en zodra de punt van je mesje er makkelijk inglijdt zijn ze goed. Meestal duurt dit zo'n 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte van je aardappelstukjes en het soort aardappelen. Haal de pan van het vuur en giet je de aardappels af in een vergiet. Laat ze daarna even uitlekken zodat ze zo gebakken kunnen worden.

Zet een koekenpan op het vuur en verwarm deze even voor zodat die goed warm wordt, hoe groter de koekenpan hoe beter. Als de koekenpan goed warm is doe je er een flinke klont boter in en een flinke scheut olijfolie, ongeveer 50/50. Zorg dat er een goede laag in de koekenpan komt te staan zodat je de aardappelen goed kan bakken. Als alle boter gesmolten is bedek je de hele bodem van de pan met de stukjes gekookte aardappelen maar zorg je ervoor dat deze niet op elkaar komen te liggen.

Zet het vuur middelhoog en laat de aardappelen een paar minuten bakken terwijl je ze af en toe een beetje door de pan schuift. Draai er af en toe eentje om en kijk of ze al mooi goudbruin worden, als dat het geval is draai je alle aardappels om (bv. met een vleestang) zodat je de andere kant kan bakken. Als je eerste portie klaar is schep je de gebakken aardappelen met een spatel uit de pan in een grote bak waar je wat keukenpapier in hebt gelegd. Strooi er wat zout overheen, even goed schudden en daarna warm houden in een pan zonder deksel op een laag vuurtje.

Herhaal dit tot alle aardappelen gebakken zijn en bestrooi uiteindelijk alles nog met een beetje zout. Wat grove zoutkorrels zijn het lekkerst. Als het vet in de pan te weinig wordt doe je er eerst weer wat boter en olijfolie bij. Heerlijk als bijgerecht voor bijna iedere maaltijd, bijvoorbeeld met sliptongetjes en wortelen.

Variaties

Je kan eindeloos variëren met smaken, vormen en soorten aardappels. Mijn favoriete variaties zijn met Italiaanse kruiden, met verse rozemarijn, met geplette teentjes knoflook of met tijm. Ook gebakken met wat paprikapoeder, chilipoeder of oregano smaakt heerlijk.

De kruiden voeg je gewoon toe tijdens het bakken in de roomboter en olie, zo trekken de smaken er goed in. Vlak voor het opdienen strooi je er nog een klein beetje extra overheen.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

De perfecte gebakken aardappelen

De perfecte gebakken aardappelen

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens