De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

Een van de eerste recepten op Kookidee.nl was mijn ‘ultieme brownie‘. Een erg makkelijke en heel lekkere brownie volgens het recept van Donna Hay. Inmiddels zijn we alweer een half jaar verder en maak ik ze tegenwoordig op een andere manier. Met nog meer chocolade maar vooral nog lekkerder.

Het recept van deze brownies is gebaseerd op het brownierecept van Sue Lawrence, winnares van de Britse versie van MasterChef in 1991 en schrijfster over koken en eten. Maar dat terzijde. Met dit recept maak je de aller-, aller-, allerlekkerste brownies die ik ken. Het kost je iets meer tijd maar het resultaat is dat zeker waard.

Op dit moment staat mijn oven lekker te loeien omdat ik deze brownies nu aan het bakken ben voor het kerstdiner van zoonlief. Het recept is inmiddels een beetje door mij aangepast en vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten (16 brownies)

  • 350 gr. chocolade, 70% cacao
  • 250 gr. ongezouten roomboter
  • 125 gr. donkere basterdsuiker
  • 125 gr. rietsuiker
  • 3 grote eieren
  • 75 gr. bloem
  • 5 gr. bakpoeder
  • 1/4 tl. zout
  • snufje grof zeezout

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en zet een met boter ingevette brownievorm klaar, afmetingen ca. 24 x 24 cm of 29 x 19 cm.

Smelt de boter en chocolade au bain marie. Dit doe je door in een grote pan met een bodem water aan de kook te brengen en hierboven een kleinere pan te hangen. De bodem van de kleinere pan mag het water niet aanraken. Snijd de boter in stukken, breek de chocolade in stukken en laat langzaam smelten terwijl je af en toe roert.

Breek intussen de eieren boven een grote mengkom en klop deze luchtig met een handmixer. Voeg de suiker toe aan de mengkom en mix nogmaals met de handmixer tot je een wat dikkig glad mengsel over houdt. Voeg de kwart theelepel zout toe en mix nogmaals kort door elkaar.

Als alle chocolade en boter gesmolten is giet je dit mengsel langzaam in de mengkom en spatel je alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat het beslag echt donkerbruin wordt, dan is alle naar de bodem gezakte chocolade opgelost. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom en spatel ook door het mengsel tot alle bloem is opgelost.

Doe er tenslotte een klein snufje grof zeezout bij en spatel ook dit door het mengsel. Giet het mengsel nu in de brownievorm, strijk glad met een spatel en zet deze zo'n 35 minuten in je voorverwarmde oven. Controleer na afloop met een satéprikker of deze er bijna schoon uitkomt, er mag nog een beetje chocolade aan zitten maar het mag niet te nat zijn.

Zelf komt het regelmatig voor dat ik de vorm nog twee keer vijf minuten terug zet in de oven voor ik tevreden ben, de baktijd kan dus variëren. Let er in ieder geval op dat je brownie niet te droog wordt!

Als de satéprikker er bijna droog uitkomt laat je de brownie minimaal 30 minuten buiten de oven afkoelen in de brownievorm. Stort de brownie er daarna uit door een snijplank op de vorm te leggen en het geheel voorzichtig om te draaien. Kijk of de brownie er vanzelf uit glijdt, anders laat je de omgekeerde vorm van een paar centimeter hoogte op de snijplank vallen.

Leg een taartrooster ondersteboven op de onderkant van je brownie en draai het geheel inclusief snijplank, omgekeerde brownie en omgekeerd taartrooster om. Laat de brownie minimaal een uur verder afkoelen, door de hoeveelheid chocolade en suiker blijft deze namelijk lekker zacht. Echter zo zacht dat bij te vroeg snijden de kans bestaat dat je de brownie kapot snijdt.

Zelf laat ik hem zeker een paar uur koelen en drogen door de brownie na een uurtje terug te doen in de bakvorm en af te dekken met aluminiumfolie. Als de brownie goed is gekoeld en wat harder is geworden kan je deze in stukken snijden.

Zoals ik al zei, je bent met dit recept wat langer bezig maar deze brownies zijn echt verrukkelijk.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

De aller-, aller-, allerlekkerste brownies

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens