Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Boterkoek vind ik altijd een echte traktatie, maar dan wel een zelfgemaakte en niet zo’n machtige uit de supermarkt. De boterkoek die ik gisteravond heb gemaakt was echt zo klaar en oh wat was die lekker. Met slechts een paar ingrediënten en een half uurtje stond er een heerlijke boterkoek op het aanrecht te wachten om opgegeten te worden.

Ik heb verschillende boterkoekrecepten geprobeerd maar deze van Laura’s Bakery is toch wel mijn favoriet. Hier lees je hoe je zelf in een half uurtje tijd zo’n makkelijke en lekkere boterkoek kan maken. Je snijdt er ongeveer zestien stukjes van en nog een beetje warm is die echt superlekker.

Recept

Ingrediënten (16 punten)

  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. roomboter
  • 200 gr. suiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 eieren
  • zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomboter van tevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur is.

Snijd de roomboter in kleine blokjes en doe deze in een beslagkom, voeg hier de suiker en de vanillesuiker aan toe en mix met een handmixer tot een luchtige substantie. Breek nu één ei boven de beslagkom en voeg een snufje zout toe, nogmaals mengen met de handmixer tot alles goed door elkaar is gemengd.

Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe terwijl je de mixer laat draaien, je ziet dat je nu een klonterig deeg in je beslagkom krijgt. Roer alles nog even goed door met een eetlepel zodat ook de bloem die nog onderin ligt goed door het beslag wordt gemengd.

Vet de vorm in met boter en lepel het beslag in je vorm, druk alles goed plat met de achterkant van een lepel tot het deeg goed over de vorm is verdeeld. Klop het andere ei in een apart kommetje en smeer de bovenkant van het deeg in je vorm nu in met het eiermengsel, je hebt niet alles nodig dus smeer het er niet te dik op.

Eventueel kan je nu met een scherp mesje vast dunne streepjes trekken ter grootte van de uiteindelijke punten, of gebruik een vork om er een leuk patroon in te trekken. Zet de vorm nu ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven en kijk aan het einde of je boterkoek mooi bruin is geworden. Zo niet dan verleng je de oventijd nog een paar minuutjes.

Haal de boterkoek uit de oven om af te laten koelen en 'snijd' hem vast los van de vorm met het schuifje van je boterkoekvorm. Gebruik je een taartvorm dan kan je de zijkanten even met een dunne spatel lossnijden van de vorm, laat de koek in je vorm verder afkoelen omdat deze anders snel breekt.

Variatie met citroen

Wil je een wat frissere smaak dan is het ook erg lekker om citroenrasp aan je boterkoek toe te voegen. Rasp de schil van een citroen en vang dit op in een bakje of op een bord, doe dan tegelijk met de boter en suiker twee theelepels citroenrasp in je beslagkom en bereid verder zoals hierboven.

Boterkoekvorm

Zoals je ziet kan je deze boterkoek in een boterkoekvorm of taartvorm bakken. Zelf geef ik de voorkeur aan een boterkoekvorm omdat de boterkoek hierna makkelijker los te krijgen is. Heb je geen van beiden in huis dan kan je ook een brownieblik of ander bakblik gebruiken, zolang je het deeg maar niet te dik in je vorm legt.

Een boterkoekvorm kan je o.a. bij de Blokker vinden of bij de grotere winkels van Albert Heijn. Als je er eentje online wil bestellen kan je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens