Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Een hele makkelijke en lekkere boterkoek

Boterkoek vind ik altijd een echte traktatie. Maar dan wel een zelfgemaakte en niet zo’n machtige uit de supermarkt. De boterkoek die ik gisteravond heb gemaakt was echt zo klaar. En oh wat was die lekker. Met slechts een paar ingrediënten en een half uurtje stond er een heerlijke boterkoek op het aanrecht. Te wachten om opgegeten te worden.

Ik heb verschillende boterkoekrecepten geprobeerd. Deze van Laura’s Bakery is toch wel mijn favoriet. Hier lees je hoe je zelf in een half uurtje tijd zo’n makkelijke en lekkere boterkoek kan maken. Je snijdt er ongeveer zestien stukjes van. Nog een beetje warm is die echt superlekker.

Recept

Ingrediënten

16 punten

  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. roomboter
  • 200 gr. suiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 eieren
  • zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomboter van tevoren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur is.

Maak het deeg

Snijd de roomboter in kleine blokjes en doe deze in een beslagkom, voeg hier de suiker en de vanillesuiker aan toe en mix met een handmixer tot een luchtige substantie. Breek nu één ei boven de beslagkom en voeg een snufje zout toe, nogmaals mengen met de handmixer tot alles goed door elkaar is gemengd.

Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe terwijl je de mixer laat draaien, je ziet dat je nu een klonterig deeg in je beslagkom krijgt. Roer alles nog even goed door met een eetlepel zodat ook de bloem die nog onderin ligt goed door het beslag wordt gemengd.

Boterkoekvorm

Vet de boterkoekvorm in met boter en lepel het deeg in je vorm, druk alles goed plat met de achterkant van een lepel tot het deeg goed over de vorm is verdeeld. Klop het andere ei in een apart kommetje en smeer de bovenkant van het deeg in je vorm nu in met het eiermengsel, je hebt niet alles nodig dus smeer het er niet te dik op.

Eventueel kan je nu met een scherp mesje vast dunne streepjes trekken ter grootte van de uiteindelijke punten, of gebruik een vork om er een leuk patroon in te trekken.

Boterkoek bakken

Zet de vorm nu ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven en kijk aan het einde of je boterkoek mooi bruin is geworden. Zo niet dan verleng je de oventijd nog een paar minuutjes.

Haal de boterkoek uit de oven om af te laten koelen en 'snijd' hem vast los van de vorm met het schuifje van je boterkoekvorm. Gebruik je een taartvorm dan kan je de zijkanten even met een dunne spatel lossnijden van de vorm, laat de koek in je vorm verder afkoelen omdat deze anders snel breekt.

Variatie met citroen

Wil je een wat frissere smaak dan is het ook erg lekker om citroenrasp aan je boterkoek toe te voegen. Rasp de schil van een citroen en vang dit op in een bakje of op een bord, doe dan tegelijk met de boter en suiker twee theelepels citroenrasp in je beslagkom en bereid verder zoals hierboven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een hele makkelijke en lekkere boterkoek'
Afbeelding bij 'Een hele makkelijke en lekkere boterkoek'
Afbeelding bij 'Een hele makkelijke en lekkere boterkoek'
Afbeelding bij 'Een hele makkelijke en lekkere boterkoek'
Afbeelding bij 'Een hele makkelijke en lekkere boterkoek'
Afbeelding bij 'Een hele makkelijke en lekkere boterkoek'

Voedingswaarden per punt

  • Energie 207 kcal.
  • Vetten 10 gr.
  • Waarvan verzadigd 6 gr.
  • Koolhydraten 24 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 2 gr.
  • Zout 0.14 gr.
  • Natrium 56 mg.