Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Met de decembermaand in aantocht verschijnt er weer allerlei lekkers in de winkels. Vooral de kerstkransen en roomboter amandelstaven vind ik heerlijk. Daarom heb ik een makkelijk roomboter amandelstaaf recept voor je om zelf de lekkerste amandelstaven te maken.

Ik gebruik gewone plakjes roomboter bladerdeeg waardoor je deze amandelstaaf echt zo hebt gemaakt. Ook zelf amandelspijs maken is trouwens een eitje. Maak die het liefst wat langer van tevoren zodat de smaak nog lekkerder wordt. Hier vind je mijn recept, ik wens je veel bakplezier.

Recept

Ingrediënten (2 stuks)

  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg (ca. 350 gr.)
  • 1 ei
  • 50 gr. amandelschaafsel
  • beetje poedersuiker

Voor het amandelspijs

  • 200 gr. amandelmeel of blanke amandelen
  • 200 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 citroen

Bereidingswijze

Maak het amandelspijs ruim van tevoren en laat dit minimaal één uur in de koelkast liggen.

Gebruik je blanke amandelen maal dit dan eerst tot een fijn amandelmeel in je keukenmachine. Voeg de suiker toe aan het amandelmeel en rasp er de schil van één citroen boven, dit geeft je amandelspijs een lekker fris smaakje. Hou je niet van citroen dan kan je de citroenrasp weglaten. Gebruik alleen het geel van de schil, het witte deel is juist weer erg bitter.

Breek nu een ei boven de mengkom van je keukenmachine en meng met het hakmes tot amandelspijs. Zodra het spijs makkelijk kneedbaar is rol je het tot een worst. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal één uur in de koelkast liggen. Haal hierna uit de koelkast en verdeel in twee porties. Rol beide porties tot twee worsten van zo'n 40 centimeter.

De roomboter amandelstaven maken

Verwarm je oven voor op 190 graden en laat acht plakjes bladerdeeg ontdooien. Zet ook vast een bakplaat klaar die je hebt bekleed met bakpapier.

Kneed vier plakjes bladerdeeg samen tot een bal en herhaal dit voor de andere vier plakjes. Bestuif je aanrecht met bloem, druk een bal bladerdeeg plat en strooi er nog wat bloem over. Rol uit tot een plak die net iets langer en zo'n 15 tot 20 centimeter breed is.

Leg een worst amandelspijs in het midden van het deeg en snijd met een mesje een mooie rechthoekige plak van het deeg. Klop intussen een ei los in een kommetje. Vouw een lange zijde van het deeg over het spijs, smeer de rand van de andere lange zijde in met wat van het geklopte ei en vouw het deeg dicht.

Vouw nu beide uiteinden dicht en smeer ook in met wat van het geklopte ei. Leg de roomboter amandelstaaf op het bakpapier met de naad aan de onderzijde. Smeer de amandelstaaf twee keer in met het geklopte ei en strooi er wat amandelschaafsel over. Herhaal alles voor de tweede amandelstaaf.

Schuif de roomboter amandelstaven in het midden van je voorverwarmde oven en laat ongeveer 25 minuten bakken. Haal de bakplaat er na 20 minuten uit, strooi er een klein beetje poedersuiker over en schuif nog vijf minuten in de oven. Het poedersuiker zorgt voor een extra krokant korstje.

Hou de amandelstaven de laatste minuten goed in de gaten zodat de geschaafde amandelen niet aanbranden. Haal de amandelstaven uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Laat daarna verder afkoelen op een taartrooster.

De amandelstaven zijn verpakt in aluminiumfolie een paar dagen houdbaar in je koelkast. Vijf minuutjes opwarmen op 160 graden en smullen maar.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Een makkelijk roomboter amandelstaaf recept

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens