Een snelle en makkelijke rabarbercake

Een snelle en makkelijke rabarbercake

Een van de groenten van dit seizoen is rabarber. Een groente met een wat zoet zurige smaak die door best veel mensen voor fruit wordt aangezien. Zelf was ik nooit zo’n liefhebber van rabarber maar van deze snelle en makkelijke rabarbercake heb ik echt zitten smullen.

Als je goede rababer hebt heeft deze een wat zoetige smaak, zo is rabarber op zijn best. In deze rabarbercake heb ik nog een extra laagje suiker toegevoegd voor een nog wat zoetere smaak. Het beslag heb je zo gemaakt en de cake hoeft niet heel lang in de oven. Hieronder vind je mijn recept voor rabarbercake.

Recept

Ingrediënten

1 cake

  • 300 gr. rabarber (ca. 3 grote stelen)
  • 200 gr. roomboter
  • 150 gr. witte basterdsuiker + wat extra
  • 50 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gr.)
  • 4 eieren
  • 200 gr. bloem + wat extra
  • 8 gr. bakpoeder
  • 20 gr. custardpoeder
  • eventueel poedersuiker ter decoratie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter en eieren van tevoren vast uit je koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een ingevette brownievorm (laag cakeblik, ca. 30 bij 20 cm) klaar. Heb je geen brownievorm dan kan je deze rabarbercake ook in een cakevorm maken. Je moet deze dan wel iets langer in de oven doen.

Spoel de rabarber af en laat goed uitlekken, dep de stelen eventueel droog met een schone theedoek. Snij de stelen in stukjes van ongeveer twee centimeter en laat staan voor zo, het liefst in een vergiet.

Snij de boter in kleine stukjes en doe deze samen met de witte basterdsuiker, fijne kristalsuiker en vanillesuiker in een mengkom. Maak er met een handmixer met gardes een luchtig mengsel van. Voeg stuk voor stuk de eieren toe terwijl je blijft mixen, zodra je een mooi beslag hebt laat je dit staan voor zo.

Zeef boven een andere mengkom de bloem en doe hier het bakpoeder bij, roer goed door elkaar met een garde. Doe hier het custardpoeder bij en roer nogmaals goed door. Voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe aan de kom met beslag terwijl je blijft mixen. Meng net zolang tot alle bloem in het beslag is opgenomen.

Strooi een klein beetje bloem over de bodem van de brownievorm, zo gaat de cake er makkelijker uit. Schep het beslag nu in je brownievorm en strijk glad met een spatel. Druk er nu de stukjes rabarber in tot deze er nog maar een paar milimeter bovenuit steken. Strooi nog een dun laagje witte basterdsuiker over de bovenkant en schuif 30 minuten in je oven.

Controleer na een half uur met een satéprikker of de cake gaar is, als deze er schoon uitkomt is je cake goed. Anders laat je deze nog een paar minuten langer in de oven. Haal de cake uit de oven en laat (het liefst op een taartrooster) afkoelen in de vorm. Stort de afgekoelde cake op een snijplank en strooi er eventueel wat poedersuiker over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een snelle en makkelijke rabarbercake'
Afbeelding bij 'Een snelle en makkelijke rabarbercake'
Afbeelding bij 'Een snelle en makkelijke rabarbercake'
Afbeelding bij 'Een snelle en makkelijke rabarbercake'
Afbeelding bij 'Een snelle en makkelijke rabarbercake'