Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot

Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot

Ik ben dol op chocolade én op koekjes. Dat deze heerlijke karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot uit mijn oven kwamen mag dus geen verrassing zijn. Wat wél verrassend was is de smaak, want oh wat zijn deze chocolate chip koekjes lekker zeg.

Ik maakte ze met Tony Chocolonely karamel zeezout, de bekende chocoladereep in de oranje verpakking. Ook maalde ik er nog een handje hazelnoot doorheen voor een extra smaakje. Het resultaat? Verslavend lekkere koekjes die je blijft eten. Met het makkelijke recept hieronder bak je ze zelf.

Recept

Ingrediënten

30 koekjes

  • 180 gr. Tony Chocolonely karamel zeezout (1 reep)
  • 150 gr. roomboter
  • 125 gr. fijne kristalsuiker
  • 100 gr. lichte basterdsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 1 ei
  • 225 gr. bloem
  • 4 gr. bakpoeder
  • 50 gr. hazelnoten
  • 1/2 tl. grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Snijd de roomboter in kleine blokjes en laat deze in een mengkom op kamertemperatuur komen. Haal ook vast het ei uit de koelkasat zodat de ergste kou eraf is. Verwarm je oven vast voor op 175 graden en zet twee bakplaten met bakpapier klaar.

Doe de fijne kristalsuiker, de lichte basterdsuiker en de vanillesuiker in de mengkom en meng door elkaar met een handmixer. Mix net zolang tot je een wat kruimelig geheel krijgt, breek het ei boven de kom en mix tot je een gladde substantie krijgt.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een tweede mengkom, meng door elkaar met een garde en voeg beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Mix verder met de handmixe of kneed door elkaar met je handen tot je een dik en kneedbaar beslag krijgt.

Maal de hazelnoten fijn in je keukenmachine tot kleine stukjes of meel. Door ze helemaal te malen krijg je een soort hazelnootdeeg, hou je ze wat grover dan krijgen je koekjes een wat crunchy bite. Hak de reep chocolade fijn met een koksmes.

Meng de fijngemalen hazelnoot en de stukjes chocolade door het deeg. Gewoon in de mengkom doen en met je handen goed door elkaar kneden. Rol nu kleine balletjes van het deeg en verdeel ze over de bakplaten, de maat van een soepballetje is goed. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de balletjes deeg is, de koeken lopen namelijk nog uit.

Druk de balletjes deeg iets plat met je handen en schuif de bakplaten in je oven. Bak de koeken ongeveer 15 minuten en verwissel de bakplaten halverwege van positie. Hou de tijd goed in de gaten en controleer de koeken af en toe, zodra de randen mooi bruin kleuren zijn ze goed. Eventueel bak je ze een paar minuten langer of korter.

Doe de oven uit als de koeken gaar zijn, zet de deur op een kier en laat nog drie minuten staan. Laat de koeken nu buiten de oven tien minuten afkoelen op de bakplaat. Schep ze er hierna af met een spatel en laat verder afkoelen op een taartrooster tot ze knapperig zijn. Bewaar de koeken in een afgesloten trommel waar je onderin een keukenpapiertje legt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot'
Afbeelding bij 'Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot'
Afbeelding bij 'Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot'
Afbeelding bij 'Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot'
Afbeelding bij 'Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot'
Afbeelding bij 'Karamel zeezout chocolate chip cookies met hazelnoot'