Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken

Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken

Als Sinterklaas weer in het land is kan ik volop genieten van al het lekkers dat daar bij hoort. Vooral speculaasbrokken vind ik heerlijk, al kan je die natuurlijk het hele jaar door kopen. Deze week heb ik geprobeerd zelf speculaasbrokken te maken en dat experiment was meer dan geslaagd.

Zelf speculaasbrokken maken is niet alleen erg makkelijk maar ook nog eens leuk om te doen. En de zelfgemaakte speculaasbrokken smaakten ook nog eens stukken lekkerder dan de brokken uit de supermarkt.

Je kan zelf speculaasbrokken maken met speculaaskruiden uit de winkel, maar het is nog leuker om ook zelf speculaaskruiden te maken. Zo heb je meteen een mooie voorraad om zelf pepernoten, speculaasjes en ander lekkers te bakken.

Let op: voor het lekkerste resultaat moet je het deeg minimaal 12 uur laten koelen in je koelkast. Een half uur voor je de speculaasbrokken gaat maken haal je het uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Recept

Ingrediënten

16 brokken

  • 300 gr. bloem
  • 9 gr. bakpoeder
  • 175 gr. donkere basterdsuiker
  • 200 gr. ongezouten roomboter
  • 75 ml. melk
  • 5 el. speculaaskruiden (recept)
  • 1/2 tl. zout
  • 1 ei
  • wat extra melk
  • (halve) amandelen ter decoratie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg het bakpoeder toe, roer alles even door elkaar met de garde. Voeg hierna de suiker, speculaaskruiden en het zout toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.

Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en doe deze bij de beslagkom. Giet tenslotte de melk erbij en kneed alles met de hand tot een mooie bal deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat deze ongeveer 12 uur in je koelkast rusten.

Je kan het deeg ook met de keukenmachine bereiden. Voeg alle droge ingrediënten toe in de mengkom en druk een paar keer op 'pulse' om alle droge ingrediënten te mengen. Voeg hierna de klontjes boter toe en laat de keukenmachine draaien tot je een klonterig deeg krijgt.

Voeg hierna de melk toe en draai de keukenmachine tot je een mooi deeg hebt. Haal het uit de mengkom en kneed tot een bal en leg deze verpakt in plastic in de koelkast.

Haal een half uur voordat je de speculaasbrokken gaat maken het deeg uit je koelkast en haal het uit het plastic. Laat het op kamertemperatuur komen terwijl je de oven vast voorverwarmd op 170 graden.

Leg het deeg op een vel bakpapier en sla een beetje plat met je hand. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het goed plat met een deegroller, zorg dat je deegplak niet dikker wordt dan een centimeter en overal even dik is. Haal het bovenste vel bakpapier er af en gooi weg, leg het vel bakpapier met het deeg op je bakplaat.

Klop in een kommetje het ei met één theelepel melk en smeer met een kwastje het eimengsel over het deeg tot deze helemaal is ingesmeerd. Druk de halve (of hele) amandelen in het deeg en smeer nogmaals de hele bovenkant in met het eimengsel. Eventueel kan je met de botte kant van een mes de speculaasplak vast in blokjes verdelen door lichte strepen te trekken.

Bak de speculaas circa 35 minuten in je oven en haal daarna de bakplaat er uit, laat de speculaas eerst op de bakplaat afkoelen. Leg deze daarna op een taartrooster om verder af te koelen en hard te laten worden.

De speculaasbrokken kan je prima bewaren in een afgesloten koektrommel of Weckfles.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'
Afbeelding bij 'Maak zelf de lekkerste speculaasbrokken'