Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Als ik vroeger weer eens op mijn gewicht lette at ik vaak eierkoeken. Tegenwoordig weet ik dat je daar weinig mee opschiet maar ik vind ze nog steeds heel erg lekker. Vooral de zelfgebakken eierkoeken die net uit de oven komen zijn onweerstaanbaar. Stukken beter dan de vaak naar ammoniak ruikende eierkoeken uit de supermarkt.

Voor het zelf bakken van eierkoeken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Bovendien is het heel erg makkelijk om zelf eierkoeken te bakken, binnen een half uurtje heb je ze al op tafel staan. Wil je ook zelf de lekkerste eierkoeken bakken? Met dit recept moet het zeker lukken.

Recept

Ingrediënten (8 koeken)

  • 100 gr. bloem
  • 85 gr. witte basterdsuiker
  • 8 gr. vanillesuiker, 1 zakje
  • 2 eieren
  • 4 gr. bakpoeder
  • 1 citroen
  • 1 gr. zout

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast twee met bakpapier beklede bakplaten klaar. Het maken van het beslag werkt het makkelijkst als je een keukenmachine hebt waar je mee kan kloppen. Heb je deze niet in huis gebruik dan gewoon een handmixer, ook dit werkt prima.

Doe de basterdsuiker, vanillesuiker en de eieren in de mengkom van je keukenmachine. Klop alles tot je een wat dikkig en luchtig mengsel hebt, bij mij duurde dit iets langer dan 5 minuten. Gebruik je een handmixer dan doe je het op dezelfde manier. Zodra het mengsel er luchtig uitziet en een beetje 'langzaam' van je mixer afdruipt is het goed.

Zeef boven een andere mengkom de bloem en doe hier het bakpoeder en het zout bij. Het zout kan je het best afwegen met een weeglepel, heb je deze niet gebruik dan 4 snufjes tussen je vingers. Meng alles goed door elkaar met een garde en rasp er daarna de rasp van één citroen over. Hou je niet van citroensmaak gebruik dan de helft of laat helemaal weg, zelf vind ik het erg lekker.

Meng de citroenrasp nog even goed door het bloemmengsel en spatel het geheel daarna rustig door het eiermengsel. Hoe rusitger je het doet hoe luchtiger je beslag zal worden, als alle bloem is opgelost is je beslag klaar. Het beslag blijft dun, dit hoort zo.

Pak een ijslepel of jus-schep en verdeel het beslag over de twee bakplaten, maak op iedere bakplaat vier hoopjes. Zorg voor voldoende afstand want het beslag is erg dun en loopt in de oven nog verder uit. Schuif de bakplaten nu ongeveer 12 minuten in je voorverwarmde oven.

Blijf de laatste paar minuten bij je oven staan om de kleur van de eierkoeken in de gaten te houden. Zodra ze mooi goudbruin zijn kan je ze uit de oven halen, ze mogen zeker niet te bruin worden omdat ze anders te hard zijn.

Haal de eierkoeken met een spatel meteen van de ovenplaten af en laat ze afkoelen op een rooster. Nog een beetje warm zijn ze het lekkerst. Je kan de eierkoeken nog een paar dagen bewaren waarbij de korst iets harder wordt maar de binnenkant nog steeds lekker zacht is.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Zelf de lekkerste eierkoeken bakken doe je zo

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens