Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Nu het buiten echt herfstweer aan het worden is begint voor ons de echte stamppottentijd weer, altijd makkelijk te maken en ook nog eens lekker voedzaam. De komende weken zal je dus regelmatig een stamppotje voorbij zien komen, hopelijk hou jij er dus ook van.

Ik trap af met een bietenstamppotje dat letterlijk van je bord knalt door de felrode kleur. Het ziet er niet alleen leuk uit maar smaakt gelukkig ook nog eens erg lekker, het is niet voor niets een van de favoriete stamppotjes bij ons thuis. Ik heb hem deze keer gegeten met een gehaktballetje dat was gekruid met verse kruiden. Allebei de recepten vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr. geraspte bietjes
  • 1 kg. kruimige aardappels
  • 2 uien
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Gehaktballen

  • 500 gr. rundergehakt
  • 2 sjalotjes
  • 125 gr. paneermeel
  • 3 el. fijngesneden basilicum
  • 2 el. fijngesneden rozemarijn
  • 2 el. fijngesneden salie
  • 1 tl. nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • peper en zout
  • ca. 100 gr. boter om te braden
  • eventueel 1/2 tl. sambal

Bereidingswijze

Verwarm vast een flinke braadpan of koekenpan met deksel waar de gehaktballen in gebraden worden, zet ook vast een flinke pan ruim kokend water op voor de aardappels.

Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappels in 20 minuten gaar. Verwarm de geraspte bietjes in een ander pannetje en hou deze op laag vuur op temperatuur. Snipper ook de uien en verwarm deze mee met de bietjes of fruit ze even in een koekenpannetje voor je ze bij de bietjes doet. De eerste methode is sneller, de tweede net wat lekkerder.

Stamp na 20 minuten de gekookte en afgegoten aardappelen samen met een klontje boter en een scheutje melk tot een smeuïge puree en kruid met wat versgemalen peper en zout. Doe de helft van de bietjes erbij en stamp nogmaals goed door elkaar, doe er tenslotte de andere helft bij en nogmaals doorstampen tot je een mooie knalrode stamppot krijgt.

De gehaktballen

Snij (als je dat nog niet had gedaan) de verse basilicum, rozemarijn en salie zo fijn mogelijk en pel en snipper de sjalotjes. Pel de teen knoflook en snijd ook deze in kleine stukjes.

Maak een dikke plak van het gehakt en maak in het midden een kuiltje, hier breek je het ei boven en daarna strooi je het paneermeel over het gehakt. Doe er ook de vers gesneden kruiden, de nootmuskaat en flink wat peper en zout overheen. Voor wat extra pit kan je nog een halve theelepel sambal toevoegen. Kneed vier grote (of zes kleine) ballen van het gehakt zodat er geen 'scheurtjes' aan de buitenkant zitten.

Verwarm flink wat boter in de braadpan en leg zodra de boter bruin is geworden de gehaktballen erin, bedruip ze een paar minuten met een juslepel. Dit doe je door steeds de gesmolten boter uit de pan te scheppen en deze over de gehaktballen te gieten, draai de gehaktballen tussendoor af en toe om.

Bak de ballen gelijkmatig aan alle kanten tot de buitenkant bruin is en doe dan een scheutje water bij de boter, zet de deksel op de pan en laat de gehaktballen zo'n 25 minuten braden op een laag vuurtje. Draai af en toe de gehaktballen en kijk of er nog genoeg vocht in de pan zit, anders nu en dan wat water toevoegen. Aan het einde is het water goed ingekookt en hou je een lekkere jus over.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens