Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Zodra de dagen weer korter worden krijg ik vanzelf weer zin in boerenkool met rookworst. Omdat ik eens wat anders wilde maakte ik er een boerenkoolquiche met prei en rookworst van. Een superlekker gerecht dat je echt eens moet proberen.

Als je vaker op Kookidee komt heb je vast wel gemerkt dat ik dol ben op quiches én stamppot. Ik eet ze eigenlijk het hele jaar door maar in de herfst en winter maak ik ze wel met andere ingrediënten. Met deze boerenkoolquiche heb ik deze twee eigenlijk gecombineerd.

Ik gebruikte de ingrediënten voor de stamppot maar verwerkte ze in een quiche. In plaats van aardappels gebruikte ik deze keer dus deeg voor hartige taart. Een erg lekkere en ook nog eens makkelijk te maken combinatie die je echt eens moet proberen.

Onze lieve zoon van zeven heeft het niet zo op boerenkool maar deze boerenkoolquiche vond hij wel ‘een heel klein beetje lekker’. De worst was natuurlijk als eerste op maar uiteindelijk was zijn hele bord leeg. Wil je deze boerenkoolquiche met prei en rookworst ook eens proberen dan vind je hieronder het heerlijke recept.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 300 gr. boerenkool, gesneden
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 rookworst, ca. 250 gr.
  • 3 eieren
  • 200 gr. crème fraiche
  • 100 gr. jong belegen kaas, geraspt
  • paneermeel
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een ingevette springvorm klaar. Omdat deze quiche best veel volume heeft koos ik voor een springvorm in plaats van mijn quichevorm.

Verhit een grote hapjespan of een wok op laag vuur zodat de bodem goed warm wordt. Pel de ui en snipper deze goed fijn. Verwijder de onderkant van de prei en snijd de prei in dunne ringetjes. Snijd de helft van de rookworst in kleine blokjes, bewaar de andere helft voor later.

Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en bak de gesneden ui, de ringetjes prei en de blokjes rookworst een paar minuten. Voeg beetje bij beetje de gesneden boerenkool toe en roer steeds om. Zodra de boerenkool wat is geslonken voeg je weer wat nieuwe boerenkool toe. Kruid met wat peper.

Ontdooi de plakjes deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rek een plakje deeg wat uit en leg op de bodem van de ingevette springvorm. Rek nu ook de overige plakjes deeg uit en bedek de rest van de vorm, zorg dat er wat deeg over de rand blijft hangen. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem en strooi er wat paneermeel over.

Schep nu het boerenkoolmengsel in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de vorm. Klop in een mengkom de eieren los met de crème fraiche tot je een egaal mengsel hebt. Kruid het eiermengsel met ruim peper en zout en giet over de boerenkool in de springvorm. Probeer het eiermengsel gelijkmatig over de vorm te verdelen.

Strooi er vervolgens de geraspte kaas overheen. Snijd de overgebleven rookworst in plakjes en verdeel op de geraspte kaas. Druk de plakjes rookworst een beetje in de vulling. Druk het overhangende deeg van de rand en haal weg, klap het deeg aan de binnenkant van de quichevorm naar binnen over de vulling.

Schuif de boerenkoolquiche in de voorverwarmde oven en bak de quiche ongeveer 25 minuten. Als de kaas gesmolten is (en het deeg mooi goudbruin) is je boerenkoolquiche met prei en rookworst klaar. Ga met een spatel langs de binnenkant van de springvorm en klik deze open. Haal de quiche eruit en snijd in acht punten, eet smakelijk.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Boerenkoolquiche met prei en rookworst

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens