Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Ik ben een liefhebber van broodjes hamburger, ik vind het leuk om ze zelf te maken en te experimenteren met ingrediënten. Met een hamburger kan je echt alle kanten op en ik heb al verschillende soorten gemaakt. Deze keer heb ik een heerlijk broodje zalmburger met een saus van mayonaise en dille voor je.

Ik kwam op dit recept omdat ik eens mee deed met de zogenaamde foodblogswap. Hierbij kies je een gerecht van een andere foodblogger en geeft daar je eigen draai aan. Ik koos voor de zalmburger van het foodblog Lekker Happen en maakte daar deze versie van.

Je hebt deze heerlijk sappige zalmburgers echt zo gemaakt, zeker eens proberen dus! Hier vind je een recept om zelf hamburgerbroodjes te maken, ik gebruikte deze keer kant en klare broodjes.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 400 gr. zalmfilet
  • 10 takjes dille
  • 2 sjalotjes
  • 1 ei
  • panko of paneermeel
  • peper en zout
  • ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • boter om te bakken

Ingrediënten saus

  • 6 el. mayonaise
  • 10 takjes dille
  • 2 tl. mosterd
  • peper en zout
  • scheutje olijfolie

Bereidingswijze

Zorg dat je een mooi stuk zalmfilet hebt, als er nog huid aan zit snijd je deze voorzichtig weg met een scherp mes. Vervolgens snijd je de zalmfilet in kleinere stukken en maal je deze fijn in je keukenmachine. Gebruik hiervoor het hakmes en druk maar een paar keer kort op de pulse-knop, anders krijg je een te fijne massa.

Als je geen keukenmachine hebt kan je het ook door een gehaktmolen draaien of het gewoon goed fijn hakken met een mes. Doe de zalmgehakt in een mengkom en snipper de sjalotjes fijn, doe ook deze in de mengkom.

Vervolgens snijd je 10 takjes dille zo fijn mogelijk en doe je ook deze bij je zalmgehakt. Voeg nu wat panko toe en breek een ei boven de mengkom. Panko is een wat grover paneermeel uit de Aziatische keuken, heb je geen panko dan gebruik je gewoon paneermeel. Breng vast op smaak met wat peper en zout.

Kneed de massa tot je er een mooie bal van kan draaien en het dus wat steviger is geworden. Is het gehakt nog te vochtig dan voeg je gewoon wat extra panko toe, ik had aardig wat nodig. Gewoon beetje bij beetje toe blijven voegen tot je er vier goede ballen van kan kneden, zorg er wel voor dat ze niet te stevig worden..

Verwarm nu een grote koekenpan of grillpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Druk de vier zalmgehaktballen wat platter en bak deze op midelhoog vuur in wat boter zo'n 3 minuten per kant. Als je de grillpan gebruikt hoef je geen boter toe te voegen, smeer de pan vooraf dan in met wat olijfolie op een keukenpapiertje.

Snijd intussen de andere takjes dille fijn en doe deze samen met de mayonaise, mosterd, een scheutje olijfolie en wat peper en zout in een kommetje. Meng goed door elkaar en zet de saus even apart voor zo. Scheur wat blaadjes van de ijsbergsla en snij de komkommer en tomaat in zo dun mogelijke plakjes.

Snijd de broodjes open en gril de binnenkant een minuutje in een droge koekenpan. Smeer op de onderste helft van ieder broodje een lepel van de saus uit en leg hier wat ijsbergsla, een paar plakjes tomaat en wat plakjes komkommer op. Doe hier de zalmburger op en doe daar weer een schepje saus op.

Vervolgens leg je er nog wat plakjes komkommer, tomaat en ijsbergsla bovenop en doe je de bovenkant van het broodje er weer op. Je broodje zalmburger is nu klaar, probeer deze vooral niet netjes op te eten want dat gaat je echt niet lukken. Maar dat hoeft gelukkig ook niet bij dit soort broodjes.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Broodje zalmburger met mayonaise en dille

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens