De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker

De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker

Regelmatig staan er bij ons poffertjes op het menu, vooral op verzoek van zoonlief maar eerlijk gezegd vind ik ze zelf ook altijd superlekker. Vroeger gebruikten we daar altijd de bekende mix van Koopmans voor. Sinds ik ze in een kookboek van Sergio Herman voorbij zag komen maken we ze tegenwoordig helemaal zelf.

Het is heel erg makkelijk om te doen en ik vind ze zelf stukken lekkerder dan de poffertjes uit het pak. Het enige ‘exotische’ ingrediënt dat je nodig hebt is boekweitmeel, maar bij een wat grotere supermarkt of een biologische winkel kan je deze zeker vinden. Met dit recept maak je de allerlekkerste Oudhollandse poffertjes die je ooit hebt gegeten, heerlijk met wat roomboter en poedersuiker.

Recept

Ingrediënten

4 porties

  • 125 gr. bloem
  • 125 gr. boekweitmeel
  • 400 ml. volle melk, niet al te koud
  • 1 ei
  • 5 gr. gedroogde gist
  • 1 el. suiker
  • 50 gr. roomboter + extra roomboter om te bakken
  • snufje zout
  • poedersuiker

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Het poffertjesbeslag moet je iets eerder van tevoren bereiden omdat het nog een tijdje moet rijzen, de meeste recepten houden 45 minuten aan maar ik laat het een uur staan. Haal de melk van tevoren even uit de koelkast zodat deze niet meer ijskoud is.

Zeef de bloem en het boekweitmeel boven een mengkom en roer met een garde goed door elkaar. Smelt de roomboter op een laag vuurtje in een steelpannetje tot deze helemaal vloeibaar is. Maak een kuiltje in de bloemmengsel en giet hier de gesmolten boter in.

Verdeel de gist gelijkmatig over het mengsel en breek daarna het ei boven de mengkom. Giet er nu ongeveer de helft van de melk bij en mix alles goed door elkaar met een handmixer. Giet tijdens het mixen het restant van de melk bij het beslag en mix net zolang tot je een mooi vloeibaar beslag hebt.

De ideale dikte is bereikt als je beslag helemaal vloeibaar is maar nog net een beetje dikkig. Dit kan je controleren door je handmixer uit het beslag te halen en te kijken of er dunne vloeibare draden aan blijven hangen. Het beslag moet door een fijne opening kunnen lopen.

Doe nu de suiker en het zout bij het beslag en meng alles nog even goed door elkaar. Maak een theedoek nat, wring deze goed uit en leg deze over de mengkom. Laat het beslag een uur rijzen buiten de koelkast.

Verhit na een uur de poffertjespan zodat deze goed warm wordt en giet het poffertjesbeslag eventueel in een spuitflesje. Doe een stukje roomboter op een vork en smeer hier de openingen in je poffertjespan mee in. Spuit in elke opening het beslag tot net iets onder de rand en draai de poffertjes om zodra de bovenkant begint te stollen.

Serveer de poffertjes met daarop een klontje roomboter op kamertemperatuur en bestrooi met poedersuiker. Poffertjes die je eventueel overhoudt kan je de volgende dag een paar minuten verwarmen in een droge koekenpan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker'
Afbeelding bij 'De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker'
Afbeelding bij 'De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker'
Afbeelding bij 'De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker'
Afbeelding bij 'De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker'
Afbeelding bij 'De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker'