De lekkerste tomatensaus voor op je pasta

De lekkerste tomatensaus voor op je pasta

Thuis eten wij regelmatig pastagerechten maar eigenlijk bijna nooit met tomatensaus. Nadat ik gisteren eens zelf een tomatensaus voor op de pasta heb gemaakt zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Deze pastasaus was superlekker en goed gevuld met groente en véél vlees, ook zoonlief heeft zitten smullen.

In deze pastasaus heb ik o.a. wortel, ui, gehaktballetjes en chipolataworstjes gebruikt en een heleboel tomaat. Het resultaat was een rijkelijk gevulde pastasaus die lekker pittig maar vooral heel lekker was. Hier vind je mijn recept maar varieer vooral naar hartenlust met andere ingrediënten.

Omdat ik het handig vind om een voorraadje saus in de vriezer te hebben is onderstaand recept een dubbele portie geworden, één om direct op te eten en één om te bewaren. Wil je slechts één portie tomatensaus maken dan moet je de ingrediënten even halveren.

Recept

Ingrediënten (8 personen)

  • 400 gr. gepelde tomaten (bv. Heinz of zelf gepeld)
  • 400 gr. tomatenpassata
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 gr. kleine gehaktballetjes
  • 250 ml. groentebouillon
  • 5 chipolataworstjes
  • 4 wortels
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. suiker
  • 2 el. vers gesneden basilicum
  • peper- of tobascosaus
  • olijfolie
  • peper en zout

Pasta (voor 4 personen)

  • 300 gr. pasta naar keuze
  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Verwarm een flinke pan vast voor door deze op een laag vuurtje op te zetten. Een hapjespan of sauspan werkt hierbij het makkelijkst. Zorg ook dat je vast 250 ml. groentebouillon klaar hebt staan die je op een laag vuurtje aan de kook houdt.

Laat de gehaktballetjes circa 10 minuten meekoken in de groentebouillon en haal deze er daarna uit met een schuimspaan. Laat de bouillon nog even op een laag vuurtje staan, een deel van de bouillon is in de gehaktballetjes getrokken.

Snipper de ui en snijd de wortels in kleine stukjes, verhit in de sauspan een flinke scheut olijfolie zodat de bodem bedekt is en fruit hier de ui en stukjes wortel in. Snijd ondertussen de paprika in kleine stukjes en doe deze bij de ui en wortel. Pel de teentjes knoflook en snijd deze goed fijn, voeg deze ook toe aan de sauspan zodra de ui goed glazig begint te worden. Voeg ook de tomatenpuree toe en roer alles goed door.

Laat alles een paar minuten op het vuur staan en voeg dan de bouillon toe aan de sauspan, zet het vuur goed hoog zodat de bouillon begint te koken. Zet hierna het vuur laag en voeg de gezeefde tomaten en de tomatenpassata toe. Voeg een theelepel suiker, een scheutje peper- of tobascosaus, flink wat versgemalen peper en een beetje zout toe en roer alles even goed door. Proef of de smaak goed is en laat de saus een half uur op laag vuur pruttelen met een deksel op de pan.

Verwarm intussen de chipolataworstjes zoals aangegeven op de verpakking en snijd deze daarna in kleine plakjes. Voeg de stukjes worst samen met de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus die op het vuur staat te pruttelen. Zorg dat je de saus regelmatig doorroert zodat deze niet aanbrandt en de ingrediënten goed kunnen mengen.

Bereid intussen de pasta en zorg dat deze vlak voor de saus klaar is. Giet de pasta af met een vergiet, hussel even door elkaar met een scheut olijfolie en doe terug in de pan. Doe het deksel op de pan maar laat het vuur uit.

Voeg vlak voor je de saus serveert de fijngesneden basilicum toe en roer alles nog even goed door. Schep eerst de pasta op de borden, doe hier een flinke schep saus overheen en rasp daar wat verse Parmezaanse kaas over. Klein scheutje olijfolie over de saus en smullen maar. De pastasaus die je over houdt kan je prima invriezen en bewaren voor een volgende keer. Buon appetito!

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

De lekkerste tomatensaus voor op je pasta

De lekkerste tomatensaus voor op je pasta

De lekkerste tomatensaus voor op je pasta

De lekkerste tomatensaus voor op je pasta

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens