Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham

Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham

De frittata werd vroeger gemaakt om de restjes uit de keuken nog te kunnen gebruiken. Deze frittata met spinazie, gele paprika en parmaham is echter zo lekker dat je de ingrediënten er natuurlijk speciaal voor in huis haalt. En behalve lekker is het ook nog eens heel makkelijk te bereiden.

Waar een originele frittata in de pan wordt bereid gebruik ik gewoon een springvorm en de oven. En terwijl de frittata in de oven staat te bakken heb je alle tijd om een eenvoudige groene salade te maken. Samen met de frittata en eventueel een sneetje brood heb je dan een complete avondmaaltijd. Makkelijk toch?

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. bladspinazie
  • 100 gr. parmaham (plakken)
  • 100 ml. Griekse yoghurt
  • 6 eieren
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en verwarm vast een wok of diepe koekenpan op een laag vuurtje. Vet ook vast een springvorm van ca. 23 cm in met wat boter.

Snijd de gele paprika in kleine stukjes en de teentjes knoflook goed fijn. Verhit wat olijfolie in de wok en bak de fijngesneden knoflook een paar seconden (!) aan op hoog vuur, doe er daarna direct de stukjes gele paprika bij en bak deze een paar minuten aan totdat ze een beetje beginnen te kleuren.

Doe er nu beetje bij beetje de bladspinazie bij en blijf roerbakken tot alle spinazie is geslonken. Zet het vuur wat lager, doe er wat versgemalen peper over en roerbak nog een minuutje. Haal het mengsel uit de wok en doe dit in een vergiet zodat de spinazie goed uit kan lekken. Druk alles eventueel even aan met de onderkant van een bord of schaaltje om het vocht er uit te persen.

Breek de eieren boven een ruime kom en klop deze goed los met een garde, doe er hierna de Griekse yoghurt bij en roer alles goed door elkaar tot je een mooi mengsel hebt. Kruid met een beetje peper en zout en laat staan voor zo.

Snij de rode ui in flinterdunne ringetjes, de parmaham in reepjes en rits de rozemarijn van de takjes en snijd deze zo fijn mogelijk. Doe het uitgelekte spinaziemengsel in je ingevette springvorm en spreid alles gelijkmatig uit over de bodem. Leg hierop de uienringetjes, daarop de reepjes parmaham en giet het eiermengsel er goed overheen. Bestrooi tenslotte met de fijngesneden rozemarijn en zet de springvorm ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Controleer tegen het einde regelmatig of de frittata niet te donker wordt, anders kan je de oventijd met een paar minuten verkorten. Mocht de frittata juist nog te licht zijn dan verleng je de oventijd met een paar minuten. Lekker met een frisse salade en eventueel een sneetje brood.

Tip: de geroerbakte spinazie bevat veel vocht, hoe langer je het spinaziemengsel laat uitlekken hoe beter. Het best kan je deze ruim van tevoren maken en het minimaal een half uur in een vergiet laten staan, liefst nog wat langer.

Liever een vegetarische variant? Vervang dan de reepjes parmaham door plakjes kastanjechampignon en strooi daar wat pijnboompitjes overheen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata met spinazie, gele paprika en parmaham'