Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Iedereen die regelmatig in Duitsland komt kent Flammkuchen wel, een soort dunne pizza. Zelf maakte ik laatst deze Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook. Het smaakt superlekker en is ook nog eens erg makkelijk om te maken.

De basis voor Flammkuchen is een makkelijk soort deeg dat niet hoeft te rijzen. Je hebt het dan ook zo gemaakt waarna je de Flammkuchen kan beleggen. Dit doe je met crème fraiche en andere ingrediënten. Mijn recept voor Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout

Voor de topping:

  • 200 gr. groene aspergetips
  • 200 gr. gerookte zalmfilet
  • 2 rode uien
  • 125 gr. crème fraiche
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • verse bieslook
  • peper

Tip: halveer de ingrediënten van de topping en maak twee verschillende soorten Flammkuchen. Kijk hier voor mijn andere Flammkuchen recepten.

Bereidingswijze

Bereid het deeg voor je Flammkuchen iets vantevoren, zo kan je het op laten stijven in de koelkast en is het makkelijker te verwerken. Het deeg is zowel met de hand als met een keukenmachine met kneedmes te maken.

Als je het met de hand bereid zeef je de bloem boven een mengkom. Voeg ongeveer 120 ml. van het water, de olijfolie en het zout toe en kneed tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg hierna het resterende water toe en blijf het deeg kneden tot je een soepele bal overhoudt die niet aan je handen blijft plakken.

Gebruik je een keukenmachine dan doe je de bloem samen met het zout in de kom. Terwijl de machine draait voeg je langzaam de olijfolie en het water toe. Na een tijdje zal het deeg gaan klonteren en uiteindelijk krijg je een bal deeg. Zodra deze bal makkelijk los komt van de rand van de kom is je deeg klaar.

Verpak de bal deeg losjes in wat vershoudfolie en laat ongeveer een half uur in de koelkast liggen. Verwarm intussen je oven voor op 220 graden en leg twee bakplaten klaar.

De Flammkuchen bereiden

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke porties. Leg een vel bakpapier op je werkblad en maak dit met een paar druppels water vochtig aan de onderkant, zo blijft het steviger liggen. Strooi er wat bloem over en leg hier één portie van het deeg op, strooi ook wat bloem op het deeg.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een flinke lap van een paar millimeter dik. De lap moet net iets kleiner worden dan de grootte van je bakplaat. Leg het bakpapier met de bodem van je Flammkuchen op de bakplaat en herhaal voor het andere stuk deeg.

Smeer beide bodems nu dun in met de crème fraiche, zorg dat de bodem niet te dik belegd wordt. Pel de rode uien en halveer deze, snijd vervolgens in dunne halve ringen. Doe in een mengkom met wat peper en schep even door elkaar. Verdeel de uienringen over de bodems.

Verdeel nu de groene aspergetips over de beide bodems en strooi hier de geraspte kaas over. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak beide Flammkuchen in 15 minuten gaar. Als de kaas gesmolten is en de bodem mooi krokant is je Flammkuchen bijna klaar.

Haal de Flammkuchen uit de oven en zet op een rooster. Snijd of scheur de gerookte zalmfilet in stukjes en verdeel deze over beide Flammkuchen. Hak tenslotte een paar sprieten bieslook fijn en strooi over de zalm. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer deze direct, bijvoorbeeld met een lekkere salade.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens