Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Een van mijn favoriete Duitse gerechten is de Flammkuchen, een soort pizza maar dan anders. Laatst maakte ik bijvoorbeeld deze Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas. Een heerlijk en makkelijk gerechtje dat je echt zo hebt gemaakt.

Flammkuchen is lekker als bijgerechtje, borrelhapje of als avondeten. In dat laatste geval serveer je er gewoon een lekkere salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd. Met onderstaand recept voor Flammkuchen maak je er twee, voldoende voor vier personen.

Tip: nog lekkerder is het om twee verschillende Flammkuchen te maken. Houd de hoeveelheden voor het deeg gewoon aan maar halveer de ingrediënten voor de topping. Laat je voor de tweede Flammkuchen inspireren door een van mijn andere Flammkuchen recepten.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout

Voor de topping:

  • 125 gr. crème fraiche
  • 2 rode uien
  • 200 gr. spekreepjes
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt*
  • peper

* Varieer ook eens met andere soorten kaas zoals Gruyère of Emmental.

Bereidingswijze

Het handigst is om het deeg iets vantevoren te maken zodat het wat kan opstijven in de koelkast. Omdat je deze Flammkuchen zonder gist bereidt hoeft het deeg niet te rijzen. Je kan het deeg met de hand of in de keukenmachine met kneedmes bereiden.

Zeef de bloem boven een mengkom en voeg hier 120 ml. van het water en de olijfolie aan toe. Doe er het zout bij en kneed net zolang tot je een kruimelig deeg begint te krijgen. Voeg nu de rest van het water toe en kneed verder tot het een soepele bal isdie niet meer aan je handen blijft plakken. Is het deeg te dik dan voeg je nog wat extra water toe, is het te dun dan doe je er nog een beetje bloem bij.

Bereid je het met de keukenmachine dan doe je de bloem en het zout in de kom van je keukenmachine. Laat de machine draaien met het kneedmes en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Voeg hierna langzaam het water toe en laat de machine draaien tot zich een bal deeg vormt die makkelijk loskomt van de kom.

Verpak het deeg losjes in wat vershoudfolie en bewaar het minimaal een half uurtje in de koelkast. Door het deeg wat op te laten stijven kan je het zo makkelijker verwerken tot de bodem van je Flammkuchen.

Flammkuchen maken

Verwarm je oven voor op 220 graden en zet vast twee bakplaten klaar. Verwarm een droge koekenpan op laag vuur en bak de spekreepjes tot ze mooi bruin zijn. Pel de rode uien en snijd deze doormidden, snijd vervolgens in dunne halve ringetjes en doe in een mengkom. Doe de spekreepjes erbij, kruid met wat peper en roer alles door elkaar.

Verdeel het deeg in twee gelijke porties en leg één portie op een vel bakpapier dat je met wat bloem hebt bestrooid. Door wat druppeltjes water op je werkbad te laten vallen zuigt het bakpapier zich vast zonder dat het nat wordt. Zo schuift het minder snel weg als je het deeg platrolt.

Strooi ook wat bloem over het deeg en rol met een deegroller uit tot een mooie dunne plak, iets kleiner dan je bakplaat.Leg het bakpapier met de bodem op je bakplaat en bestrijk met crème fraiche, zorg dat de laag niet te dik wordt. Verdeel de helft van de uien met spekjes erover en strooi er de helft van de geraspte kaas overheen.

Herhaal voor de tweede Flammkuchen en schuif beide bakplaten in je voorverwarmde oven. Laat de Flammkuchen 15 minuten bakken tot de randen mooi knapperig zijn en de kaas volledig is gesmolten. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer direct.

Tip: houd je Flammkuchen over? De volgende dag is deze ook nog lekker, zowel koud als warm. Opwarmen gaat het best door de Flammkuchen in een hete koekenpan te leggen, de bodem blijft zo heerlijk knapperig.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens