Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes

Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes

Dit jaar waren we weer op vakantie in Zeeland, en bij een vakantie aan de kust hoort natuurlijk verse vis. Zo aten we regelmatig lekkere haring, heilbot en sliptong. Eenmaal thuis had ik weer zin in vis en koos ik voor gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes. Een makkelijk te maken en echt heerlijke maaltijd.

Door de wortelsalade is deze avondmaaltijd trouwens prima geschikt voor een zomerse dag. De wortelsalade kan je natuurlijk ook los eten, lekker tussendoor of als bijgerechtje. De sliptongetjes bereidde ik op de traditionele manier, dus alleen met wat bloem en roomboter. Hier vind je het recept voor dit lekkere maaltje.

Wist je trouwens dat sliptongen heel vaak ten onrechte slibtongen worden genoemd? Zelfs op menukaarten in restaurants is dit regelmatig fout gespeld. De naam sliptong komt waarschijnlijk van het woord ‘slepen’ omdat de vis met netten van de bodem wordt gesleept. Ook slippen ze vaak door de mazen van het net heen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. krieltjes, in de schil
  • 4 sliptongetjes (of 8 voor de stevige trek)
  • paprikapoeder
  • roomboter om te bakken
  • beetje bloem
  • olijfolie
  • peper
  • grof zeezout

Wortelsalade

  • 6 flinke bospenen*
  • 2 stevige friszoete appels
  • handje rozijnen

Dressing

  • 4 el. mayonaise
  • 4 el. volle yoghurt
  • 1 tl. kerriepoeder
  • 1/2 citroen
  • 6 takjes verse dille
  • peper en zout

* Wil je nog sneller klaar zijn dan kan je ook zo'n 400 gr. geraspte worteltjes kopen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden. Halveer de krieltjes en doe deze in een mengkom, voeg een flinke scheut olijfolie toe en paprikapoeder naar smaak. Hussel alles goed door elkaar en verdeel de krieltjes over een bakplaat. Strooi er wat grof zeezout over en doe de krieltjes 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Boen intussen de bospenen schoon en verwijder de boven- en onderkant. Rasp de bospeen in staafjes met behulp van een keukenrasp, keukenmachine of mandoline. Doe de geraspte bospeen in een slakom. Snij beide appels om het klokhuis in vier dikke plakken, rasp ook de appel in staafjes en doe bij de wortel.

Halveer een citroen en knijp deze uit boven het wortel- en appelmengsel. Voeg een handje rozijnen toe aan de wortelsalade, wil je iets zachtere rozijnen dan kan je ze zo'n vijf minuten wellen in warm water. Laat daarna goed uitlekken en afkoelen. Meng alles goed door elkaar en bewaar in de koelkast voor zo.

De dressing maak je door alle ingrediënten met elkaar te mengen met een garde of lepel. De dille hak je eerst goed fijn en peper en zout voeg je naar smaak toe. Serveer de dressing zo apart bij de wortelsalade.

Verwarm intussen een flinke koekenpan op laag vuur. De sliptongetjes dep je even droog met een keukenpapiertje en kruid je daarna met wat versgemalen peper. Strooi een dun laagje bloem over de sliptong en verhit een klont roomboter in de koekenpan. Leg de met bloem bedekte zijde op de bodem van de koekenpan en bestrooi de andere kant met wat peper en bloem.

Bak de sliptongetjes in ongeveer vijf tot zes minuten gaar en keer ze halverwege om. Serveer de sliptongetjes met een schep paprikakrieltjes en de wortelsalade. Doe wat van de dressing over de wortelsalade en genieten maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes'
Afbeelding bij 'Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes'
Afbeelding bij 'Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes'
Afbeelding bij 'Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes'
Afbeelding bij 'Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes'