Norimaki en niguri sushi met tonijn, zalm en komkommer

Norimaki en niguri sushi met tonijn, zalm en komkommer

Sushi, je houdt ervan of niet. Bij mij heeft het best wel lang geduurd voor ik het lekker vond, waarschijnlijk omdat mijn eerste kennismaking met sushi niet zo’n succes was. Toen ik een keer écht lekker bereide sushi at was ik verkocht, en nu maak ik het ook zelf. Deze norimaki en niguri sushi met tonijn, zalm en komkommer bijvoorbeeld.

Sushi maken lijkt ingewikkeld maar is het eigenlijk niet. Het allerbelangrijkste is dat je de rijst perfect bereidt, een kunst waar een echte sushi-meester jaren over doet. Gelukkig zal het je met het recept hieronder ook lukken, je bent dan wel geen sushi-meester maar lekker smaken zal het zeker.

Ik heb zelf gebruik gemaakt van deze video over zelf sushi maken van Allerhande. Een aanrader als je het nog nooit eerder hebt gedaan en je zal merken dat ik bij mijn recept exact deze bereidingswijze gebruik. Alle credits naar de Allerhande dus!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gr. sushirijst*
  • 5 norivellen
  • 6 el. rijstazijn
  • 4 tl. suiker
  • 2 tl. zout
  • wasabi
  • sojasaus
  • sesamzaad
  • 1 komkommer
  • 150 gr. verse tonijn**
  • 150 gr. verse zalm**

* Gebruik altijd echte sushirijst, met gewone rijst zal het zeker mislukken.
** Haal bij je visboer en zeg erbij dat het voor sushi is en je de vis rauw zult eten.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Het geheim van goed bereide sushi zit hem in de rijst, deze moet goed kleven om de norimaki sushi en niguri sushi bij elkaar te houden. Je moet hiervoor echte sushirijst gebruiken, met gewone rijst wordt het geen succes.

Doe 500 gr. sushirijst in een vergiet en spoel dit uit onder de stromende kraan. Beweeg de rijst continu in je vergiet en ga door tot het restwater bijna helder is. Doe de natte sushi nu in een pan met een dikke bodem en laat dit 10 minuten staan.

Giet er nu 600 ml. koud water bij en breng het met het deksel op de pan op hoog vuur aan de kook. Laat de sushirijst 2 minuten koken op hoog vuur, draai het vuur naar middelhoog en laat nog eens 5 minuten koken en laat tenslotte nog 12 minuten doorkoken op laag vuur.

Doe het vuur onder de sushirijst nu uit en leg een schone theedoek tussen de pan en je deksel. Laat de pan met sushirijst nu 15 minuten staan en maak intussen de dressing.

Doe 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout in een steelpannetje en verwarm dit op middelhoog vuur. Roer net zolang tot de suiker en het zout volledig zijn opgelost en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur.

Schep de rijst voorzichtig in een brede kom, het liefst van hout maar plastic of aardewerk mag ook. Gebruik in géén geval een metalen kom omdat dit zal reageren met de azijndressing. Schep de sushirijst voorzichtig om met een houten lepel of spatel en giet er de dressing overheen.

Nu is het belangrijk om de sushirijst af te laten koelen tot kamertemperatuur. Dit doe je door de rijst voorzichtig om te scheppen terwijl je met een krant of tijdschrift boven de kom wappert. Als de sushirijst volledig is afgekoeld kan je deze verwerken. Doe dit meteen want je kan sushirijst niet al te lang laten staan.

Norimaki sushi

Norimaki sushi is sushirijst die je met een vulling in de norivellen rolt. Ik koos voor norimaki sushi met zalm en komkommer en norimaki sushi met tonijn.

Snij de ingrediënten op de volgende manier. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes en zaadlijsten eruit met een lepel. Snijd er nu lange repen van die circa een centimeter breed zijn, verwijder de schil en leg apart voor zo. Snij ook de zalm en de tonijn in lange repen van circa één centimeter.

Leg nu een bamboe rolmatje klaar en bedek deze met vershoudfolie, dit werkt stukken makkelijker omdat de rolletjes zo niet aan je mat plakken. Leg hier een vel nori op en bedek deze met natte handen voor tweederde met een laagje sushirijst, begin onderaan het norivel en bedek over de hele breedte tot eenderde van de bovenkant. Door je handen steeds nat te maken onder de kraan blijft de rijst niet aan je handen plakken.

Eventueel kan je de norivellen kort verwarmen boven een laag vuurtje, bijvoorbeeld je fornuis. Zet wel je afzuigkap uit in verband met brandgevaar.

Leg nu in het midden van de rijst de rest van de vulling, ik koos ervoor om een variant te maken met zalm en komkommer én eentje met alleen tonijn. Leg de vulling in de hele breedte en laat deze er aan beide kanten een stukje uitsteken. Rol nu voorzichtig de sushi op door van je af naar boven te rollen. Druk hierbij lichtjes op je mat.

Maak het uiteinde van het norivel nat met wat water zodat deze goed dicht kan plakken. Leg je sushirol nu op een snijplank en maak een scherp mes nat onder de kraan. Snijd de rol doormidden en leg ze tegen elkaar aan. Snijd nu iedere halve rol in drie gelijke stukken, als je de rollen serveert zet je de rolletjes met de 'uitsteeksels' steeds tussen de andere rollen.

Niguri sushi

Niguri sushi is nog makkelijker te maken, ik maakte een erg eenvoudige variant met zalm en komkommer. Maak met natte handen kleine hoopjes sushirijst van zo'n 5 centimeter groot, knijp goed samen zodat de sushirijst blijft plakken. Leg op ieder bergje een reepje zalm en een reepje komkommer.

Deze vorm leent zich erg makkelijk voor andere ingrediënten zoals tonijn, garnalen, avocado en wat je maar lekker vindt. Varieer naar hartelust en probeer zo allerlei combinaties.

Serveren

Serveer de sushi op een of meerdere borden en zet er verschillende schaaltjes met sojasaus, wasabi en sesamzaad bij. Hier kan je de sushi lekker in dopen. Als je nog zalm en tonijn over hebt snijd je deze ook ins tukjes en serveert deze er los bij, heerlijk om ook mee te dopen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.