Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Thuis heb ik een basilicumplant staan die zo hard groeit dat ik al maanden geen basilicum meer heb hoeven kopen. De takjes groeien er bij wijze van spreken meteen weer aan zodra ik er een paar afknip. Basilicum kan je combineren met heel veel groenten en zorgt meestal voor een extra fris smaakje, zo ook in combinatie met prei.

Deze keer heb ik de basilicum dus ook toegevoegd aan deze preistamppot met spekjes en kaas. Je kan er voor kiezen om het mee te stampen maar ik snipper het er liever overheen als je de stamppot opdient. Zo blijft de smaak het meest aanwezig en zorgt er voor dat je volop zal genieten van deze makkelijke stamppot.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 3 a 4 stronken prei
  • 1 grote ui
  • 200 gr. spekreepjes
  • ca. 100 gr. jonge kaas
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout
  • takje basilicum

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar en giet af. Laat de aardappelen even droogstomen van het vuur af.

Snijd intussen de stronken prei in kleine ringetjes en pel en snipper de ui. Verwarm vast een hapjespan op een laag vuurtje zodat deze goed warm wordt en bak hier de spekreepjes lekker krokant in. Schep de reepjes uit de pan en bewaar voor zo maar laat het spekvet in de pan zitten.

Fruit de ui kort aan in de pan en doe er daarna de preiringetjes bij, bak deze aan tot ze glazig beginnen te worden en bestrooi ze met flink wat peper en zout. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter, een scheutje melk en kruid met een beetje peper.

Snijd de kaas in kleine blokjes en doe deze samen met de spekreepjes en de gebakken prei bij de gestampte aardappelen. Stamp of roer alles goed door elkaar met de pan op een laag vuurtje, geef de kaas even kans om te smelten en breng eventueel nog wat extra op smaak met wat versgemalen peper en zout.

Snipper wat blaadjes basilicum en strooi deze over de stamppot als deze op je bord ligt. Eet smakelijk.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens