Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Andijvie staat bij ons regelmatig op het menu, meestal maken wij daar een lekkere andijviestamppot van maar deze keer heb ik er eens iets heel anders mee gemaakt. Ik heb de andijvie geroerbakt in het bakvet van spekreepjes en daar in honing en tijm geroosterde walnoten bij gedaan.

Het resultaat was een heerlijke maaltijd die je echt binnen een paar tellen op tafel hebt staan. Ik was eerst van plan er nog wat aardappeltjes bij te doen maar de hoeveelheid was zo groot dat ik dat niet meer heb gedaan. Een prima beslissing bleek want deze snelle roerbakmaaltijd was meer dan genoeg voor ons allemaal. Het recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 stronk andijvie (of ca. 600 gr. gesneden andijvie)
  • 350 gr. kastanjechampignons
  • 200 gr. spekreepjes
  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 gr. walnoten
  • 3 takjes tijm
  • honing
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de andijvie in kleine reepjes en spoel af onder de kraan, laat de andijvie daarna goed uitlekken. Verwarm vast een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Snijd de champignons in dunne plakjes, pel de uien en snijd deze in halve ringen en pel de knoflook en hak deze zo fijn mogelijk. Bak de spekjes op hoog vuur in de wok tot er lekker veel vet in de pan ligt en doe er dan de ui, knoflook en champignons bij.

Roerbak even tot de spekjes goed beginnen te kleuren en roerbak daarna de andijvie een paar minuten mee tot deze een beetje begint te slinken. Kruid met wat versgemalen peper en zout en zet het vuur op de laagste stand.

Zet een koekenpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Ris de tijm van de takjes en hak deze goed fijn. Halveer de walnoten tweemaal en doe deze in een kommetje, giet hier vloeibare honing overheen en doe daar de fijngehakte tijm over. Roer even goed door elkaar zodat alle walnoten bedekt zijn met honing en tijm.

Rooster de walnoten in de droge koekenpan tot de honing begint te karamelliseren, dit duurt maar een paar minuten. Roer de gekaramelliseerde walnoten door de roergebakken andijvie of schep deze er gewoon overheen.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Roergebakken andijvie met spekjes en walnoot

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens