Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Laatst maakte ik deze heerlijke roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus. Een erg makkelijke en lekkere avondmaaltijd die je echt zo op tafel hebt gezet. Wij aten het deze keer met mie, tot groot genoegen van zoonlief. Eten met sliertjes is bij hem namelijk altijd een succes.

Daarbij maakt het voor hem trouwens niet uit of het nu spaghetti, tagliatelle of zoals in dit geval mie is. Hij heeft er dan ook weer lekker van zitten smullen, zowel van de mie als de roergebakken groenten en de stukjes kip. De oestersaus zorgt ervoor dat dit gerecht een beetje zoete smaak heeft, erg lekker. Voor de kip koos ik voor kippendij omdat ik dat zelf het malste stukje kip vind, maar natuurlijk kan je ook gewone kipfilet gebruiken.

Het roerbakken doe ik bij dit soort gerechten altijd in een gietijzeren wok zonder anti-aanbaklaag. Door deze goed heet te maken voor je begint schroeit het vlees meteen dicht en blijven je groenten heerlijk knapperig. Groot voordeel van gietijzer is dat de wok door het gewicht stevig op je fornuis staat. Door het ontbreken van de anti-aanbaklaag kan je in zo’n wok op hele hoge temperaturen wokken.

Bij Bol.com vind je verschillende gietijzeren wokpannen zonder anti-aanbaklaag, wat mij betreft onmisbaar als je regelmatig roerbakt. En ga je er voorzichtig mee om dan gaat zo’n wok echt superlang mee, de mijne heb ik inmiddels al zo’n 16 jaar en is nog helemaal in topconditie. Op Kookidee vind je trouwens nog veel meer recepten voor roerbakgerechten, zo heb je voorlopig genoeg inspiratie om je wok te gebruiken. Hieronder het recept voor de roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. mie
  • 300 gr. kippendij
  • 500 gr. snijbonen
  • 250 gr. bospeen
  • 100 gr. shiitakes
  • 6 lenteuitjes
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 5 el. oestersaus
  • sojasaus
  • peper en zout
  • wokolie
  • ketjap manis, optioneel

Bereidingswijze

Het lekkerst is het als je de kippendij een kwartiertje laat marineren, doe dit dus vantevoren. Snijd de kippendij in blokjes en doe in een mengkom. Schep hier twee eetlepels oestersaus bij en giet er een scheutje sojasaus over. Pel de sjalot en de tenen knoflook. Hak de tenen knoflook goed fijn met een koksmes en snijd het sjalotje in stukjes. Doe de sjalot en knoflook in de mengkom en kruid met wat peper. Roer alles goed door elkaar en laat een kwartiertje staan.

Zet een ruime pan op het vuur en breng hierin een laagje water aan de kook. Verwarm ook vast je wokpan voor op laag vuur zodat deze goed heet kan worden. Maak de snijbonen schoon en snijd in ruitjes. Kook de snijboontjes met een beetje zout vijf minuten voor en stort in een vergiet. Spoel kort af onder de koude kraan tot ze zijn afgekoeld en laat vervolgens uitlekken in je vergiet. Breng in de kookpan nu een flinke laag water aan de kook en bereid hierin de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit tegelijk een scheutje wokolie in de wokpan en schep de stukjes kip met de marinade in je wok. Roerbak ongeveer vijf minuten op hoog vuur tot de stukjes kip mooi zijn dichtgeschroeid. Snijd intussen de shiitakes in hele dunne plakjes en voeg na vijf minuten toe aan de wok. Roerbak de plakjes shiitake samen met de kip nog vijf minuten op middelhoog vuur. Maak intussen de bospeen schoon en snijd ook deze in dunne plakjes. Voeg toe aan de wok en roerbak een paar minuten mee.

Voeg vervolgens de uitgelekte en voorgekookte snijbonen toe aan de wok. Schep hier nog drie eetlepels oestersaus bij en een extra scheutje sojasaus. Kruid met ruim peper en een klein beetje zout en roerbak nog een paar minuten mee. Verwijder de onderkant van de lenteuitjes en snijd deze in stukjes van ongeveer één centimeter. Voeg toe aan de wok en roerbak nog één minuutje mee. Serveer de mie op de borden en schep hier de roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus overheen. Breng eventueel nog wat extra op smaak met wat ketjap manis.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Roergebakken snijbonen met bospeen, lenteui, shiitakes, kip en oestersaus

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens