Spaghetti alla carbonara met doperwtjes

Spaghetti alla carbonara met doperwtjes

Spaghetti alla carbonara is een bekende pastamaaltijd uit Italië. Erg makkelijk te maken en door zijn eenvoud heerlijk van smaak. Ik maakte laatst spaghetti alla carbonara met doperwtjes, een lekker Italiaans maaltje dat je echt heel snel op tafel hebt staan.

Carbonara is van oorsprong een saus die alleen bereid wordt met eieren, kaas en spek. Dit recept voor spaghetti alla carbonara komt uit het geweldige Italiaanse kookboek De zilveren lepel. Al verving ik de pancetta door gewone gerookte spekjes, ik was de pancetta vergeten te kopen. Wil je deze lekkere spaghetti alla carbonara met doperwtjes zelf eens proberen? Het supermakkelijke recept vind je hieronder. Eventueel kan je er nog een lekkere groene salade bij serveren.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gr. doperwten (diepvries)
  • 300 gr. spaghetti
  • 100 gr. spekreepjes*
  • 25 gr. roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 2 eieren
  • 40 gr. Parmezaanse kaas + wat extra
  • 40 gr. pecorino**
  • handje bladpeterselie
  • peper en zout

* In plaats van spekreepjes kan je ook pancetta gebruiken, koop bij een goede slager dan een dikke plak van ongeveer 100 gram en snijd deze in blokjes. Pancetta die je als broodbeleg in de supermarkt koopt is net te dun.
** Je kan er ook voor kiezen alleen Parmezaanse kaas te gebruiken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook, hier bereid je zo de spaghetti in. Zet ook een wat kleinere pan met een laagje water op het vuur voor de doperwten. Kook de doperwten tot ze gaar zijn en giet af, houd warm voor zo. Rasp de Parmezaanse kaas en de pecorino boven een kom. Hoe fijner je de kaas raspt hoe beter dit is in deze spaghetti alla carbonara. Meng de kaas door elkaar en zet klaar voor zo.

Kook zodra de doperwten opstaan de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af en laat uitlekken in een vergiet. Verhit een hapjespan op laag vuur en smelt hier de boter in. Pel de teen knoflook en voeg in zijn geheel toe aan de gesmolten boter. Bak de spekreepjes krokant tot de knoflookteen bruin begint te kleuren. Verwijder de knoflookteen uit de hapjespan.

Haal de hapjespan van het vuur en doe de uitgelekte spaghetti bij de gebakken spekjes. Breek twee eieren boven een kommetje en klop deze los, giet het eiermengsel bij de spaghetti en voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en pecorino toe. Maal er wat zwarte peper over en schep alles goed om. De eieren moeten de spaghetti goed bedekken en de kaas moet smelten.

Voeg nu de resterende kaas toe en schep deze door de spaghetti. Snijd een handje bladpeterselie fijn en meng door de doperwten. Serveer de spaghetti alla carbonara op de borden en schep de doperwtjes ernaast. Rasp eventueel nog wat Parmezaanse kaas over het geheel en je spaghetti alla carbonara met doperwtjes is klaar. Serveer eventueel met een lekkere salade en je kan aan tafel, buon apetito.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spaghetti alla carbonara met doperwtjes'
Afbeelding bij 'Spaghetti alla carbonara met doperwtjes'
Afbeelding bij 'Spaghetti alla carbonara met doperwtjes'
Afbeelding bij 'Spaghetti alla carbonara met doperwtjes'
Afbeelding bij 'Spaghetti alla carbonara met doperwtjes'
Afbeelding bij 'Spaghetti alla carbonara met doperwtjes'