Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Ook als je geen liefhebber bent van spruitjes moet je dit recept misschien toch maar eens proberen. Want deze spruitjesstamppot met appel, walnoot en een speklapje smaakt wel heel erg lekker. Bovendien heb je dit stamppotje ook nog eens zo gemaakt.

De spruitjes kook ik in groentebouillon waardoor ze nog lekkerder worden. Door de stamppot stampte ik ook twee appels mee die ik kort meekookte. Het speklapje bakte ik tot slot met wat ketjap manis en combineerde prima met de rest. Het lekkere en makkelijke recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 4 speklapjes
  • 800 gr. spruitjes
  • 2 appels, bv. Elstar
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gr. walnoten
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • ketjap manis
  • peper en zout
  • boter om te bakken

Bereidingswijze

Zet een stamppotpan met een flinke laag water op het vuur en breng aan de kook. Zet ook een kookpan op het vuur met hierin een laagje water, breng ook aan de kook.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar in de stamppotpan. Schil de appels, snijd in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd in kleinere stukken en kook de laatste tien minuten mee met de aardappels.

Verwijder intussen het harde stronkje van de spruiten, pel de buitenste blaadjes eraf. Kerf de onderkant van de spruitjes in met een mesje en doe de spruitjes in de pan. Verkruimel er het bouillonblokje boven en kook in tien minuten gaar. Giet de spruitjes af en laat droogstomen van het vuur af.

Giet ook de aardappels af en laat kort droogstomen. Verwarm een hapjespan op het vuur en smelt hier een beetje boter in. Bestrooi de speklapjes aan beide kanten met peper en bak aan beide zijden aan. Giet er een flinke scheut ketjap manis over en bak de speklapjes in tien minuten gaar, keer regelmatig om.

Doe in de tussentijd een klontje roomboter en een scheutje melk bij de aardappels en appels in de stamppotpan. Stamp het geheel tot een smeuïg geheel en doe er driekwart van de spruitjes bij. Stamp tot een stamppot en breng op smaak met peper en zout, roer er tot slot de resterende spruitjes door.

Hak de walnoten fijn met een scherp koksmes en bewaar voor zo. Schep de spruitjesstamppot op de borden en strooi er de fijngehakte walnoot over. Leg er een speklapje naast en schenk nog wat van het bakvet over de stamppot.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Spruitjesstamppot met appel, walnoot en een lekker speklapje

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens