Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas

Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas

Ik ben dol op witlof met ham en kaas. De smaken combineren altijd goed en die gesmolten kaas vind ik altijd heerlijk. Ook deze witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas is een aanrader, net iets anders maar toch superlekker.

In plaats van de kaas om de witlof heen te wikkelen maakte ik er een saus van. Dit deed ik niet met jonge kaas maar met Emmental, een kaas met een wat nootachtige smaak. Ik deed de Emmental in een saus die ik met de witlof en ham in de oven gratineerde. Zelf eens proberen? Het makkelijke recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappelen
  • 8 stronken witlof*
  • 8 plakken beenham*
  • 200 gr. Emmental, geraspt
  • 200 gr. crème fraiche
  • 1 ei
  • boter om in te vetten

* Ik gebruikte flinke stronken witlof, als je wat kleinere stronkjes hebt kan je er twaalf nemen. Zorg dan ook voor twaalf plakken ham.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid de witlof vast vantevoren, deze moet namelijk 'beetgaar' de oven in. Snijd de onderkant van het stronkje, verwijder de buitenste bladen en snijd eventueel met een scherp mes de kern eruit. Je kan deze ook in de witlof laten, deze smaakt dan net iets bitterder.

Zet een pan op het water met een klein laagje water dat je aan de kook brengt. Kook de stronken witlof in 15 minuten gaar en laat goed uitlekken in een vergiet. Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Verwarm de oven vast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.

Laat de witlof kort afkoelen en wikkel iedere stronk daarna in een plak beenham. Leg de in ham gewikkelde witlof naast elkaar in de ovenschaal. Meng in een mengkom de crème fraiche met een ei en de helft van de kaas. Roer goed door elkaar en schep over de rolletjes witlof. Strooi de resterende kaas er vervolgens overheen.

Schuif de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven en kook de aardappels in 20 minuten gaar. De witlof ovenschotel is klaar als alle kaas gesmolten is en de saus mooi goudbruin begint te worden. Serveer de aardappels met de witlof in ham en kaassaus en schep wat van de kaassaus over de aardappelen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'
Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'
Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'
Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'
Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'
Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'
Afbeelding bij 'Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas'