Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof, ham en kaas zijn van die ingrediënten die prima bij elkaar passen. En al helemaal als je het combineert met boterzachte krieltjes en een lekkere scheut slagroom. Als je dit dan ook nog eens in de oven schuift krijg je een heerlijke witlof ovenschotel met krieltjes en beenham.

Ik heb deze keer gebruik gemaakt van gewone slagroom maar je kan deze ovenschotel natuurlijk ook met kookroom of crème fraîche maken. Met slagroom blijft er een hele dunne saus in de ovenschaal achter, heerlijk om er over heen te scheppen. Bij kookroom krijg je een wat dikkere saus en bij de crème fraîche een wat zuurdere. Lekker maken naar eigen smaak dus.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. krieltjes in de schil
  • 6 tot 8 stronkjes witlof
  • 150 ml. slagroom
  • 125 gr. geraspte oude kaas
  • 100 gr. beenham (plakken, broodbeleg)
  • ca. 4 el. paneermeel
  • peper en zout
  • 50 gr. roomboter
  • extra roomboter om in te vetten en te bakken

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet vast een met boter ingevette ovenschaal klaar. Boen de krieltjes schoon en halveer deze, kook de krieltjes 5 minuten in een laagje water en laat daarna even van het vuur af droogstomen in de pan.

Snijd met een puntig mesje de harde kern uit de stronken witlof, dit doe je door een dun mesje in de onderkant te steken en schuin naar het midden gericht rond de kern te snijden. Hierna kan je deze er makkelijk uit wippen. Halveer hierna de stronken witlof in de lengte en snijd daarna in smalle reepjes. Halveer deze reepjes nogmaals en bak ze een paar minuten aan met wat boter in een hapjespan, zet apart zodra de witlof een beetje glazig is.

Doe de slagroom in een kom en roer hier de helft van de geraspte kaas en wat peper en zout doorheen. Strooi de krieltjes over de bodem van de ovenschaal en doe hier de gebakken reepjes witlof over, snijd de plakken beenham in dunne reepjes en verdeel deze over de witlof. Bestrooi tenslotte met de helft van de geraspte kaas en giet hier het slagroommengsel overheen.

Bestrooi de bovenkant nu met paneermeel en snijd de roomboter in kleine blokjes, leg deze over de laag paneermeel en doe de schotel zo'n 20 tot 25 minuten in de oven. De ovenschotel met witlof en ham en kaas is klaar zodra de bovenste laag mooi goudbruin is.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens