Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel en venkel kan je prima combineren, de smaken passen namelijk erg goed bij elkaar. Zo maakte ik laatst deze heerlijke wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham. Een erg lekkere stamppot die je ook nog eens zo op tafel hebt staan.

Ik gebruikte zelf bospeen omdat ik die een wat zoetere smaak vind hebben, eventueel kan je ook winterpeen gebruiken. Ik garneerde de stamppot met verse bieslook, dat ziet er niet alleen mooi uit maar geeft ook nog een lekker fris smaakje. Zelf deze lekkere stamppot eens proberen? Hieronder vind je het makkelijke recept.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. kruimige aardappelen
  • 500 gr. bospeen of winterpeen
  • 500 gr. venkel (2 knollen)
  • 200 gr. spekreepjes
  • 100 gr. gedroogde ham (prosciutto crudo)
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • verse bieslook

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook. De aardappelen en wortels moeten helemaal onder komen te staan.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Maak de bospeen schoon onder de kraan en verwijder het loof en de onderste puntjes. Snijd de bospeen in plakjes en kook samen met de aardappelen 20 minuten in de grote pan.

Snijd ondertussen de bovenkant met de uitsteeksels en de onderkant van de venkelknollen. Snijd de knollen in plakken en daarna in kleine stukjes. Voeg de stukjes venkel de laatste vijf minuten toe aan de pan met aardappels en bospeen en kook mee.

Verhit intussen een koekenpan op laag vuur en bak de spekreepjes hierin tot ze mooi bruin en krokant zijn. Zet het vuur uit en laat staan voor zo. Giet de aardappels, bospeen en venkel af en voeg een scheutje melk en een klontje boter toe. Stamp tot een mooie stamppot en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Voeg aan het eind de spekreepjes toe en roer goed door elkaar. Ik voeg zelf ook altijd het spekvet toe aan de stamppot, dit kan je eventueel weglaten. Zelf vind ik het een heerlijk zout smaakje geven. Hak een handje bieslook goed fijn en zet even apart.

Schep de stamppot op de borden en scheur hier de plakjes gedroogde ham boven. Strooi er wat van de versgehakte bieslook over en je wortel-venkelstamppotje is klaar.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens