Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst

Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst

Ik ben echt dol op de Oosterse keuken. De combinatie van knapperige groenten, een stukje vlees of vis en de heerlijke sausjes vind ik echt genieten. Deze zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst was ook erg lekker. Een makkelijk recept dat je in 30 minuten klaar hebt.

Ik marineerde de zalm o.a. met sojasaus, ketjap manis en gembersiroop en bakte deze in de oven met wat donkere basterdsuiker. Ik maakte extra veel marinade die daarna heerlijk smaakte op de rijst en groenten. Wil je dit lekkere maaltje zelf eens maken dan vind je hier mijn recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. zalmfilet
  • 300 gr. rijst
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 250 gr. champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. ketjap manis
  • 1 el. arachideolie
  • 2 el. gembersiroop
  • 1 el. bruine basterdsuiker
  • 1 tl. sambal oelek, optioneel
  • sesamzaad
  • peper en zout
  • wokolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 170 graden en zet een ovenschaal klaar. Zet ook vast de wokpan op laag vuur om deze goed op te warmen. Zet een pan ruim kokend water op voor de rijst.

Meng de sojasaus, ketjap manis, arachideolie, gembersiroop en eventueel de sambal in de ovenschaal. Roer goed door elkaar en kruid met wat peper en zout. Leg de zalmmoot erin met de huidzijde aan de bovenkant, laat de marinade even intrekken en draai daarna om. Strooi er de bruine basterdsuiker en sesamzaad over en laat even staan voor zo.

Bereid alvast de rijst zoals aangegeven op de verpakking, ik koos voor basmatirijst die ongeveer 25 minuten moest koken. Zorg dat de zalm, die ongeveer 12 minuten in de oven moet, tegelijk klaar is met de rijst. Giet de rijst af en laat nog een paar minuten droogstomen van het vuur af, roer af en toe om.

Zet de ovenschaal met de zalmmoot en marinade in het midden van de voorverwarmde oven en laat zo'n 12 minuten garen. Als je basmatirijst kookt zet je de zalm er dus halverwege de kooktijd in, anders iets eerder.

Snij de preien in ringetjes, de rode paprika in reepjes en de champignons in plakjes. Zet apart voor zo. Pel de ui en snijd in vieren, snijd vervolgens in partjes. Plet en pel de knoflook en snijd goed fijn. Verhit een scheutje wokolie of arachideolie in de wokpan en bak de ui en knoflook hier op hoog vuur kort in aan. Voeg de gesneden groenten toe en roerbak ongeveer vijf minuten op hoog vuur.

Snijd de zalmmoot in vier gelijke stukken. Schep de rijst op de borden, schep de roergebakken groenten ernaast en leg er een stukje zalm bij. Schep de marinade uit de ovenschaal over de zalm, rijst en groenten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'
Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'
Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'
Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'
Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'
Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'
Afbeelding bij 'Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst'