Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Meestal neem je een stamppot met een makkelijk stukje vlees. Deze keer koos ik ervoor om een stoofpannetje te maken bij de stamppot, en dat bleek een goede keuze. De combinatie van het zachte vlees was erg lekker met deze zoete stamppot. Omdat je het vlees wel even moet laten stoven is dit een ideaal gerecht voor in het weekend, of om op een woensdagmiddag voor te bereiden.

Deze zoete wortelstamppot met varkenshaas en champignons in een stoofpannetje is gelukkig wel heel makkelijk om te maken. Zoals je in het recept ziet heb ik twee soorten wortels en zoete ui gebruikt, je kan ook gewone uien gebruiken maar dan lijkt het meer op een hutspot. En met een gewoon stukje vlees is deze stamppot natuurlijk ook heel erg lekker.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. kruimige aardappelen
  • 500 gr. bospeen
  • 500 gr. winterpeen
  • 3 zoete uien
  • 25 gr. roomboter + beetje om te bakken
  • eventueel een scheutje melk
  • 500 gr. varkenshaas
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 350 ml. rode wijn
  • 4 sjalotjes
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes bladpeterselie + wat extra
  • 3 dikke plakken bacon
  • 3 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • bruine basterdsuiker
  • olijfolie

Bereidingswijze

Het stoofpannetje moet ongeveer anderhalf uur garen. Dit kan in de oven of op het vuur, als je het (ovenvaste!) stoofpannetje in de oven bereidt verwarm je deze voor op 170 graden. Zet de stoofpan vast op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Snijd de varkenshaas in blokjes en de plakken bacon in kleine stukjes, zet allebei apart voor zo. Snijd de champignons in plakjes en de de knoflook en sjalotjes fijn. Ris de tijm van de takjes en hak ook deze goed fijn. Snijd tenslotte de peterselie fijn.

Zet het vuur wat hoger en verhit een beetje olijfolie in de pan. Bak de blokjes varkenshaas rondom aan totdat ze dicht beginnen te schroeien. Doe er dan de stukjes bacon bij en bak nog een paar minuten mee. Blijf het vlees en de bacon om en om scheppen tijdens het bakken.

Haal het vlees even uit de pan en bak de sjalotjes en knoflook glazig in het bakvet. Voeg de champignons, tijm en peterselie toe en roer een paar minuten goed door elkaar. Voeg het vlees en de stukjes bacon weer toe en giet voorzichtig de wijn in de pan. Roer alles goed door elkaar en kruid met wat peper en zout.

Als je de stoofpan in de oven wilt bereiden zet je deze zonder deksel anderhalf uur in de voorverwarmde oven. Haal er ieder half uur even uit om alles om te scheppen, doe er de tweede keer indien nodig een klein scheutje wijn bij. Op het vuur bereid je het stoofpannetje anderhalf uur op laag vuur. Doe dan wel het deksel erop en gebruik als je dit hebt een vlamverdeler.

De stamppot

Voor de stamppot schil je de aardappelen en snijd je deze in gelijke stukken. Maak de winterpeen en bospeen schoon en snijd in stukjes van circa een centimer. Zet de aardappelen in ruim kokend water op het vuur en voeg zodra het water kookt de gesneden peen erbij. Laat 20 minuten koken en giet daarna af, laat even droogstomen van het vuur af.

Pel intussen de zoete uien en snijd deze in ringen. Smelt een klontje boter in een koekenpan en doe hier de uienringen in. Strooi er wat bruine basterdsuiker, peper en zout over en bak de ui tot deze mooi bruin is. Zet het vuur af en bewaar de gekarameliseerde uien voor zo.

Stamp de aardappelen en wortels, voeg tijdens het stampen de roomboter toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Voeg indien nodig een klein scheutje melk toe. Kruid de stamppot met een beetje versgemalen peper en roer er de uienringen door.

Serveer de stamppot met de in wijn gestoofde varkenshaas en champignons. Garneer eventueel met nog wat versgesneden peterselie.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Zoete wortelstamppot met stoofpannetje van varkenshaas en champignons

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens