Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst

Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst

Deze zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst is misschien wel de makkelijkste ovenschotel die ik heb gemaakt. Je hoeft er bijna niets voor te doen, zelfs de aardappels hoef je niet te schillen. Die stampte ik deze keer namelijk gewoon met schil.

Je hoeft ze alleen even te snijden en te koken. Tussendoor schil je de ui en appel, snijd deze in plakjes en warmt je oven vast voor. Doe alles in de ovenschaal en schuif in het midden van de voorverwarmde oven. En dat is eigenlijk alles wat je hoeft te doen. Makkelijk toch?

Het resultaat is er trouwens niet minder om. Want hoewel mijn vriendin haar twijfels had over deze ovenschotel hebben we er allebei van zitten smullen. Zoonlief was er iets minder blij mee maar kinderen en zuurkool is niet de allerbeste combinatie.

Lijkt het je leuk om deze lekkere zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst zelf eens te proberen? Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder. En als je dat liever wel doet schil je de aardappels gewoon even van tevoren. Hier vind je nog meer lekkere ovenschotels. Eet smakelijk alvast!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 500 gr. zuurkool
  • 1 witte ui
  • 1 appel
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • 1 rookworst
  • scheutje melk
  • klontje boter + wat extra
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Boen de aardappels even schoon en snijd daarna in kleine stukken, gewoon met schil en al. Breng een ruime pan met water aan de kook en kook de aardappels 25 minuten. Dit is iets langer dan normaal maar zo kan je de schil makkelijk meestampen.

Verwarm intussen de oven vast voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat boter. Doe de zuurkool in een vergiet en laat goed uitlekken. Ik koos ervoor de zuurkool niet af te spoelen, wil je deze iets milder zet de zuurkool dan kort onder de stromende kraan en laat daarna uitlekken. Wil je hem nog milder dan kan je de zuurkool kort koken. Pel de witte ui en snijd deze in dunne ringetjes. Schil ook de appel alvast en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel daarna in plakjes. Snijd tot slot de rookworst in dunne plakjes. Leg alles klaar voor zo.

Giet de aardappelen af en laat kort droogstomen. Stamp met een aardappelstamper tot een grove puree met een scheutje melk en een klontje boter en breng op smaak met peper en zout. Doe de puree in de ovenschaal en strijk een beetje glad. Leg hier de ringetjes witte ui en daar weer de plakjes appel overheen. Schep de zuurkool eroverheen en verdeel over de schotel. Druk eventueel een klein beetje aan met de achterkant van een vork of lepel.

Strooi er nu de geraspte belegen kaas overheen en zorg dat deze goed verdeeld is over de schotel. Verdeel tot slot de plakjes rookworst over de ovenschotel en zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Je zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst is klaar als de rookworst mooi bruin en de kaas lekker gesmolten is.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 601 kcal.
  • Vetten 33 gr.
  • Waarvan verzadigd 16 gr.
  • Koolhydraten 46 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 9 gr.
  • Eiwitten 23 gr.
  • Zout 4 gr.
  • Natrium 1600 mg.