Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen

Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen

Zuurkool is zo’n groente die je wel of niet lust, een tussenweg is er volgens mij niet. Waar de een al misselijk wordt als hij er aan denkt kan het voor de ander niet vaak genoeg op tafel staan. Bij mij duurde het een flinke tijd voor ik zuurkool lekker vond, tot we op een dag bij vrienden aten en het op tafel stond. Sindsdien maak ik het ook zelf graag.

Je kan met zuurkool natuurlijk de traditionele stamppot maken maar deze zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen is een heel erg lekker alternatief. Gemaakt met een lekker romige aardappelpuree en een lekker krokant laagje is dit echt een heerlijk maaltje. Hier het recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 600 gr. kruimige aardappelen
  • 500 gr. zuurkool
  • 300 gr. rundergehakt
  • 2 appels
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 50 gr. rozijnen
  • 50 tot 100 ml. kookroom
  • paneermeel
  • bosje basilicum
  • peper en zout
  • roomboter
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en vet vast een ovenschaal in met wat boter.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, doe de zuurkool in een vergiet en laat deze uitlekken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet deze af. Doe hier de room bij en kruid met peper en zout en stamp tot een romige puree.

Snijd de paprika in kleine stukjes en pel en snipper de ui. Zet een hapjespan op het vuur en verwarm hier wat olijfolie in, bak de ui en stukjes paprika hier kort in aan. Doe het gehakt erbij en kruid met wat peper en zout. Rul het gehakt tot alles goed gebakken is en zet het vuur onder je pan uit.

Bedek de onderste laag van de ovenschaal met de helft van de aardappelpuree en strijk goed glad, snipper hier ruim basilicum over. Leg daar de helft van de uitgelekte zuurkool op. Snijd een appel in kleine blokjes en strooi deze samen met de rozijnen over de zuurkool.Bedek deze laag met het gehaktmengsel.

Leg hier de andere helft van de zuurkool overheen en bedek tenslotte met de andere helft van de aardappelpuree. Strijk weer mooi glad en strooi er een mooi laagje paneermeel overheen dat je bedekt met kleine blokjes roomboter. Schuif de ovenschaal zo'n 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.

Tip: zelf gebruik ik uitgelekte rauwe zuurkool in deze ovenschotel, zo proef je de zuurkool het best. Voor een wat zachtere smaak kan je de zuurkool afspoelen onder de kraan en uit laten lekker. Een andere optie is om de zuurkool tegelijk met het gehakt mee te bakken in de pan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'
Afbeelding bij 'Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen'