Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan

Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan

Deze snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan is lekker als bijgerecht of als maaltijdsalade. In het laatste geval maak je gewoon een dubbele portie en je hebt meer dan genoeg. Zelf bakte ik er lekkere knoflookcroutons bij maar je kan er natuurlijk ook een gewone boterham bij serveren.

Ik gebruikte voor de salade een heerlijke extra vierge olijfolie van Filippo Berio. Deze olie die wordt verkregen uit de eerste koude persing van de olijven. Voor de knoflookcroutons gebruikte ik een andere olijfolie die beter tot zijn recht komt bij verhitting. Het makkelijke recept voor deze snelle salade vind je hier, in 15 minuten staat die al op tafel.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 150 gr. slamelange (blad- en krulsla)
  • 50 gr. pijnboompitjes
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • 4 bospenen
  • 1/2 komkommer
  • gedroogde peterselie
  • peper en zout
  • extra vierge olijfolie

Voor de croutons

  • 2 (oude) boterhammen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el. olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm een koekenpan op laag vuur. Rooster hier de pijnboompitten in tot ze bruin beginnen te kleuren en je ze begint te ruiken. Laat de pijnboompitten afkoelen op een bord en laat de koekenpan op het vuur staan.

Pel de teentjes knoflook en pureer deze met twee eetlepels olijfolie tot knoflookolie. Gebruik hiervoor een staafmixer. Smeer beide zijden van de boterhammen in met de knoflookolie en bak aan beide kanten krokant bruin in de koekenpan. Laat de boterhammen afkoelen en snijd in blokjes.

Maak de wortels schoon, snij ze eerst doormidden,  halveer ze daarna in de lengte en snij er vervolgens langwerpige plakjes van. Snijd de plakjes tenslotte in smalle reepjes. Doe hetzelfde met de komkommer en probeer ongeveer dezelfde maat te krijgen. Doe de gesneden reepjes wortel en komkommer samen met de slamelange in een slakom.

Rasp de Parmezaanse kaas boven de slakom en voeg de geroosterde pijnboompitjes toe. Breng op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout en gedroogde peterselie. Hussel alles goed door elkaar en strooi er tenslotte de knoflookcroutons op.

Ik gebruikte voor de salade een extra vierge olijfolie van Filippo Berio. Zij stuurden mij een testpakket met verschillende soorten olijfolie. Je kan natuurlijk elk ander merk extra vierge olijfolie gebruiken, al vond ik deze zelf wel erg lekker.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan'
Afbeelding bij 'Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan'