Zelf hummus maken

Zelf hummus maken

Hummus komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken, maar inmiddels is deze eenvoudige spread overal wel bekend. Ik had er eigenlijk nooit wat mee, maar op verzoek van mijn vriendin ging ik toch ook maar eens zelf hummus maken. Het is super makkelijk om te doen en nog eens heel erg lekker ook.

Met hummus kan je heel erg variëren, meng gewoon je favoriete ingrediënten zoals courgette of gegrilde paprika en geef er je eigen draai aan. Ik heb hier het standaardrecept voor hummus voor je. Het is eenvoudig te maken en een mooie basis om verder te experimenteren.

Recept

Ingrediënten

2 porties

  • 225 gr. kikkererwten (geconserveerd of zelf geweld en gekookt)*
  • kookvocht (of vocht uit het blik)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 gehalveerde citroen
  • 3 el. tahin (sesampasta)
  • 2 tot 3 el. olijfolie
  • handje peterselie
  • paprikapoeder
  • peper en zout

* Ik koos voor kikkererwten uit blik, zo ben je supersnel klaar. Gebruik je gedroogde kikkererwten dan moet je deze eerst een tijd wellen, daarna koken en dan af laten koelen. Het vocht uit het blik of kookvocht bewaar je om later de hummus smeuïg mee te maken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Giet de kikkererwten af in een vergiet en vang het vocht op, spoel goed af onder een stromende kraan. Doe de kikkererwten in je keukenmachine en doe hier drie eetlepels tahin bij. Plet de teentjes knoflook, pel deze en snijd in kleine stukjes. Doe de gesneden knoflook in je keukenmachine.

Knijp beide helften van de gehalveerde citroen uit boven je keukenmachine en doe er twee eetlepels olijfolie bij. Hak de peterselie grof en doe ongeveer driekwart in je keukenmachine. Voeg wat versgemalen peper en zout en (naar smaak) twee tot drie theelepels paprikapoeder toe.

Maal het mengsel fijn in je keukenmachine en voeg wat van het kookvocht en wat extra olijfolie toe tot je een smeuïge en goed smeerbare pasta overhoudt. Breng eventueel nog wat verder op smaak met wat extra versgemalen peper.

Schep de hummus in een afsluitbare pot of in een leuke schaal als je deze direct serveert, strijk een beetje glad. Giet er olijfolie over tot de hummus met een dun laagje is bedekt en strooi er het restant van de fijngehakte peterselie over.

In een afgesloten potje is de hummus een aantal dagen houdbaar in je koelkast. Als je er wat hummus uitschept gebruik dan een schone lepel en sluit direct weer af, zo blijft deze het langst goed. Heerlijk met een stuk Turks brood of een warm pitabroodje.

Heb je geen keukenmachine dan kan je de hummus ook met een staafmixer maken. Pureer dan eerst de kikkererwten en meng de rest van de ingrediënten is een apart kommetje. Meng daarna alles door elkaar.

Variaties

Zoals vermeld kan je eindeloos variëren met hummus. Gebruik bijvoorbeeld gegrilde courgette, aubergine of geroosterde paprika om te pureren. Of kies in plaats van kikkererwten bijvoorbeeld eens doperwten, erg lekker als je ook wat blaadjes munt mee pureert.

Ook met de specerijen kan je eindeloos variaties aanbrengen. Kies bijvoorbeeld gerookt paprikapoeder in plaats van gewoon, doe er wat cayennepeper door of maak eens hummus met chilipoeder. De enige vereiste is de tahin, die mag in een echte hummus niet ontbreken.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelf hummus maken'
Afbeelding bij 'Zelf hummus maken'
Afbeelding bij 'Zelf hummus maken'