Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet

Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet

Op internet kom je verschillende recepten en methodes tegen hoe je zelf Nutella kan maken. Nutella is eigenlijk gewoon hazelnootpasta met chocolade, maar de merknaam is zo bekend dat het een synoniem is geworden. Zelf vind ik het heerlijk op een boterham of warme pannenkoek en het werd dus de hoogste tijd om zelf eens hazelnootpasta te maken. Helemaal omdat ik sinds mijn zelfgemaakte pindakaas nooit meer een pot pindakaas in de winkel heb gehaald.

Net als de pindakaas was de hazelnootpasta heel erg makkelijk te maken. Je hebt er wel wat meer ingrediënten bij nodig maar het resultaat was verbluffend, ik moest echt moeite doen om niet de hele tijd mijn vinger in de pot te steken. Met dit makkelijke recept maak je de lekkerste hazelnootpasta die je denk ik ooit heb geproefd. Zelf vind ik deze zelfgemaakte Nutella in ieder geval meer dan geslaagd, een blijvertje dus.

In mijn recept heb ik net zolang gevarieerd met ingrediënten en verhoudingen tot ik de lekkerste smaak had. Ik gebruik gepelde hazelnoten zonder velletje en hazelnootolie. Ook kies ik voor grof zeezout omdat dit niet helemaal oplost in je hazelnootpasta en je dus af en toe echt een zoutsensatie in je mond proeft. Je kan zelf kiezen welke olie je gebruikt, als het maar plantaardig is.

Recept

Ingrediënten

1 pot, ca. 400 gr.

  • 200 gr. hazelnoten (uit de dop)
  • 50 gr. cacaopoeder
  • 125 gr. poedersuiker
  • 1 1/2 tl. vanille-essence
  • ca. 6 el. hazelnootolie (of andere plantaardige olie)
  • grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 160 graden en leg vast een bakplaat met een vel bakpapier klaar, je gaat de hazelnoten namelijk eerst even roosteren voor nog meer smaak. Leg alle (gepelde) hazelnoten op je bakplaat en doe deze 10 minuten in je voorverwarmde oven. Als er nog velletjes op je hazelnoten zitten kan je deze hierna trouwens heel makkelijk verwijderen door de hazelnoten tussen een theedoek te leggen en heel snel te wrijven.

Doe de geroosterde hazelnoten in je keukenmachine en maal net zolang tot je een fijn poeder hebt en er olie vrijkomt uit de hazelnoten. Als je een goede machine hebt gebeurt dit redelijk snel en anders kan dit een paar minuten duren. Zodra de hazelnoten goed vermalen zijn voeg je de cacaopoeder, de poedersuiker en de vanille-essence toe in je keukenmachine. Doe er ook drie snufjes zout bij, ongeveer de hoeveelheid die ruim tussen je duim en wijsvinger past.

Blijf net zolang mixen tot je een mooie bruine klonterige substantie hebt, door de vrijgekomen olie uit de hazelnoten kan het al wat smeuïg zijn. Voeg tijdens het mixen ook beetje bij beetje de eetlepels hazelnootolie toe, blijf net zolang doorgaan tot je een mooie smeuïge hazelnootpasta krijgt. Het duurde bij mij trouwens maar een paar minuten tot ik het goede resultaat had.

Let er wel op dat je hazelnootpasta niet te dun wordt! Bij mijn zelfgemaakte Nutella had ik aan 6 eetlepels genoeg, het kan zijn dat je er eentje meer of minder nodig hebt. Dit hangt af van hoeveel olie er uit de hazelnoten zelf vrij is gekomen. Te dikke pasta smeert niet lekker, te dunne pasta is weer lastig uit je pot te krijgen. Even proberen dus.

Hazelnootolie kan je trouwens kopen bij natuurwinkels en bij een goed gesorteerde supermarkt. Je kan andere soorten olie zoals zonnebloemolie gebruiken maar ik vind hazelnootolie stukken lekkerder in deze zelfgemaakte Nutella, zeker een poging waard om te bemachtigen dus.

Als je zelfgemaakte Nutella klaar is kan je deze bewaren in een afsluitbare pot, zelf bewaar ik het in een kleine Weckpot. Als je het koel en donker bewaard is je eigen gemaakte Nutella een paar weken houdbaar, in de koelkast zelfs langer dan een maand. Of je het zolang redt is trouwens de vraag.

Tip: bewaar je de hazelnootpasta in je koelkast haal hem er dan een kwartiertje voor het smeren uit, dan is het prima smeerbaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'
Afbeelding bij 'Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet'