Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn

Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn

Nu de herfst is aangebroken wordt het weer tijd voor herfstachtig weer, vallende bladeren én pompoen! Heerlijk in bijvoorbeeld deze romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn die ik laatst maakte. Het is een makkelijke en lekkere maaltijdsoep die zo klaar is.

Ik gebruikte voor deze pompoen-venkelsoep de vertrouwde oranje pompoen. Wil je deze soep liever met een flespompoen maken dan kan dat natuurlijk ook. De smaak van de venkel komt subtiel terug in deze lekkere soep, wil je deze iets krachtiger gebruik dan twee stuks venkel. Het makkelijke recept vind je hieronder.

Tip: serveer er wat brood bij dat je kort hebt gegrild met wat olijfolie en fijngehakte rozemarijn. In het recept lees je terug hoe je dit snel maakt.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 1 pompoen
  • 1 knol venkel*
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 125 gr. slagroom
  • peper en zout
  • olijfolie

* Ben je groot liefhebber van de smaak van venkel? Doe er dan een extra knol venkel bij voor een wat uitgesprokener smaak.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Warm vast anderhalve liter groentebouillon op in een apart pannetje en houd warm voor zo. Verwarm ook vast een flinke soeppan op laag vuur zodat de bodem goed warm wordt.

Snijd met een scherp koksmes een stukje van de boven- en onderkant van de pompoen, zo blijft deze goed liggen. Halveer de pompoen nu met het koksmes door deze er voorzichtig doorheen te drukken. Haal met een lepel het vruchtvlees en de pitten uit de pompoen. Halveer iedere helft nogmaals.

Snijd ieder kwart van de pompoen nu in plakken van ongeveer een centimeter dik. Snijd deze vervolgens in blokjes en zet apart voor zo. Pel de ui en snijd in vieren, snijd vervolgens fijn. Pel de teentjes knoflook en hak deze goed fijn. Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ook deze goed fijn.

Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de fijngesneden knoflook, ui en rozemarijn hier kort in aan. Kruid met ruim peper en zout. Snijd intussen de onderkant van de venkel weg en snijd de venkel vervolgens in stukjes. Bak de venkel kort mee in de soeppan.

Doe er nu de blokjes pompoen bij, kruid met wat extra peper en bak kort mee. Voeg de groentebouillon toe en breng langzaam aan de kook. Laat alles op laag vuur ongeveer 25 minuten pruttelen.

Pureer na 25 minuten de soep met een blender of staafmixer. Als je een blender gebruikt pureer je de soep in twee porties, anders moet je de keuken schoonmaken. Gebruik je een staafmixer dan pureer je de soep gewoon in de soeppan. Roer er tot slot de slagroom door en je pompoen-venkelsoep is klaar.

Erg lekker is het om de pompoen-venkelsoep te serveren met gegrild brood. Verwarm een droge koekenpan op laag vuur of verwarm de grill in je oven voor. Neem wat sneetjes brood en besprenkel met olijfolie. Hak wat rozemarijn fijn en strooi dit samen met wat grof zeezout over het brood. Grill het brood een paar minuten aan beide zijden tot het lekker krokant wordt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn'
Afbeelding bij 'Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn'
Afbeelding bij 'Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn'
Afbeelding bij 'Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn'
Afbeelding bij 'Romige pompoen-venkelsoep met rozemarijn'