Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie

Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie

Bij ons staat er bijna wekelijks wel soep op het menu. Vaak maak ik deze een dag of middag van tevoren zodat we ‘s avonds snel iets op tafel kunnen zetten. Zo aten wij laatst deze heerlijke wortelsoep met doperwtjes en gember, makkelijk te maken en ook nog eens zo klaar.

Voor deze soep gebruikte ik bospeen en winterpeen die ik grotendeels pureerde. Een paar stukjes wortel en de doperwtjes voegde ik daarna toe. Zo heb je een lekker romig wortelsoepje met een lekkere bite. Wil je deze makkelijke soep zelf eens proberen dan vind je hier het snelle soeprecept.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 1/2 l. groentebouillon
  • 500 gr. bospeen
  • 500 gr. winterpeen
  • 125 gr. slagroom
  • 100 gr. doperwten, diepvries
  • 1 ui
  • ca. 2 cm. verse gember
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de basilicumolie:

  • handje verse basilicum
  • 3 el. olijfolie

Bereidingswijze

Zet vast een flinke soeppan op het vuur zodat de bodem goed warm kan worden. Bereid in een tweede pan ook alvast anderhalve liter groentebouillon en houd warm voor zo.

Boen de bospeen en winterpeen schoon onder de stromende kraan en verwijder de boven- en onderkantjes. Snijd de bospeen en winterpeen in stukjes en zet klaar voor zo, bewaar twee hele bospenen voor later. Pel de ui, snijd in vieren en daarna in stukjes. Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de gesneden ui hier kort in aan.

Rasp terwijl je de ui bakt boven de pan een stukje gember met een fijne keukenrasp. Snij wel eerst even de schil weg en gebruik ongeveer twee centimeter. Roer door elkaar en voeg de gesneden bospeen en winterpeen toe. Giet er direct de groentebouillon bij en laat ongeveer 25 minuten koken met de deksel op de pan.

Snijd intussen de overgebleven bospenen in heel dunne plakjes, zet apart voor zo. Als de bospeen en winterpeen 25 minuten heeft gekookt pureer je deze in een blender tot een soep. Als het niet past doe je dit in twee etappes, giet daarna de soep terug in de soeppan en voeg de slagroom toe. Heb je geen blender dan kan je de soep ook met een staafmixer in de pan pureren.

Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voeg tenslotte de stukjes bospeen en de doperwtjes toe en laat nog ongeveer vijf minuten pruttelen, serveer de soep of laat afkoelen voor later gebruik.

Extra lekker is het als je vlak voor het opdienen nog wat basilicumolie door de soep roert. Neem een handje verse basilicum en snijd in reepjes. Doe de fijngesneden basilicum samen met drie eetlepels olijfolie in een diepe smalle bak en pureer met een staafmixer tot basilicumolie. Doe vlak voor het opdienen bij de soep, het ziet er niet alleen leuk uit maar smaakt ook nog eens heerlijk.

Scroll verder naar beneden om de foto's bij dit recept te bekijken.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie

Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie

Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie

Wortelsoep met doperwtjes, gember en basilicumolie

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens