Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo

Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo

De zoete aardappel of bataat is een knolgewas en ondanks de naam geen familie van de aardappel. Ik maakte er laatst een heerlijke zoete aardappelsoep met reepjes gebakken chorizo mee. Een erg lekkere maaltijdsoep met een verrassend zoete smaak. De zoete aardappel doet zijn naam dus eer aan.

Omdat de soep van zichzelf al zoet is door de bataat en bospeen deed ik er gebakken chorizo bij. Een van zichzelf al pittige worst die door het bakken een nog intensere smaak krijgt. Een ideale combinatie want de soep was superlekker en ook nog eens zo klaar. Het makkelijke recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 750 gr. zoete aardappels
  • 300 gr. bospeen
  • 200 gr. chorizo (stuk worst, geen plakjes beleg)
  • 1 l. groentebouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 tl. vijfkruidenpoeder
  • 125 ml. slagroom
  • peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm vast een soeppan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Zet ook vast een pannetje met een liter groentebouillon klaar die je warm houdt, hier kook je zo de rest van de ingrediënten in.

Schil de zoete aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Maak de bospeen schoon onder een stromende kraan en snijd vervolgens in kleine stukjes. Pel de ui en snijd deze goed fijn, pel ook de knoflook en hak deze goed fijn.

Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit hier de ui en knoflook in, kruid met het vijfkruidenpoeder. Voeg vervolgens de zoete aardappel en bospeen toe en bak nog een paar minuten mee, kruid nu met wat peper en zout.

Voeg de warme groentebouillon toe en breng alles aan de kook. Zodra het begint te borrelen draai je het vuur lager en laat je het 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan.

Pureer hierna de soep in een blender of met een staafmixer en voeg hier de room aan toe. Breng eventueel wat verder op smaak met wat peper en houd de soep warm voor zo.

Verwarm een koekenpan op laag vuur. Snijd de chorizoworst in plakken en vervolgens in reepjes en bak een paar minuten in de koekenpan, je hoeft geen olie of boter toe te voegen. Zodra de worst donker begint te kleuren draai je het vuur uit.

Serveer de soep en schep wat van de reepjes gebakken chorizo in het midden. Hak wat verse peterselie fijn en strooi over de soep.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo'
Afbeelding bij 'Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo'
Afbeelding bij 'Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo'
Afbeelding bij 'Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo'
Afbeelding bij 'Zoete aardappelsoep (bataat) met reepjes gebakken chorizo'