Cream cheese pancakes op z’n Amerikaans

Cream cheese pancakes op z’n Amerikaans

Gisteren plaatste ik al het recept van een hele makkelijke cheesecake en die is massaal gedeeld, er zullen binnenkort dus vast heel wat lekkere cheesecakes worden gebakken. Wist je dat je met roomkaas behalve cheesecake ook overheerlijke pannenkoekjes kan maken? Deze cream cheese pancakes op z’n Amerikaans zijn het bewijs.

Je moet van de smaak van cheesecake houden als je deze roomkaas pannenkoekjes wilt maken, het smaakt niet één-op-één hetzelfde maar heeft er wel iets van weg. Maar eigenlijk zou je het gewoon eens moeten proberen, je hebt ze namelijk zo gemaakt en ze zijn echt superlekker.

Ik heb er zelf wat rozijntjes doorheen gedaan en dat was een lekkere combinatie, maar ook zonder rozijntjes zijn deze pannenkoekjes heerlijk. Lekker bij het ontbijt met een scheutje honing of stroop, en nog lekkerder met flink wat ahornsiroop erover… zoals het eigenlijk hoort. Een paar plakjes banaan bovenop en smullen maar.

Recept

Ingrediënten

12 pancakes

  • 300 gr. zelfrijzend bakmeel (of 290 gr. gezeefde bloem en 10 gr. bakpoeder)
  • 2 el. suiker
  • snufje zout
  • 1 (groot) ei
  • 400 ml. melk
  • 85 gr. roomkaas (bv. Philadelphia Naturel)
  • 15 gr. roomboter
  • 1/2 tl. vanille essence

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet alvast een koekenpan met anti-aanbaklaag op een laag vuurtje. Meng het bakmeel, de suiker en een snufje zout in een beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Heb je geen zelfrijzend bakmeel meng dan eerst het gezeefde bloem met het bakpoeder en meng er daarna pas de suiker en een snufje zout doorheen.

Smelt eerst de roomboter op een laag vuurtje en breek het ei boven een andere kom. Meng het ei goed met de melk, de roomkaas, de gesmolten roomboter en de vanille. Giet het mengsel daarna in het kuiltje dat je in het meel hebt gemaakt. Nu goed doorroeren tot je een mooi beslag hebt.

Zet nu het vuur onder de koekenpan middelhoog en schep er met een soeplepel een laag beslag in. De pannenkoekjes hoeven niet te groot te worden dus niet de hele bodem bedekken, gewoon een mooie dot in het midden. Ongeveer een minuut bakken en daarna omdraaien en nog een minuut bakken.

Stollen je pannenkoekjes niet snel genoeg in de pan dan kan je het vuur gerust wat hoger zetten. De buitenkant van deze cream cheese pancakes moet mooi bruin worden en de binnenkant lekker zacht.

Lekker variëren

Behalve met een plakje banaan smaken deze cream cheese pancakes ook heerlijk met verse aardbeien, framboos en andere zoet fruit. Liever een hartige variant dan kan je er een plakje gebakken bacon bij doen. Eet smakelijk!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Cream cheese pancakes op z’n Amerikaans'