
Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 800 gr. spruitjes
- 100 gr. hazelnoten
- 4 speklapjes
- verse tijm
- verse rozemarijn
- klontje roomboter
- scheutje (warme) melk
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar die je bekleedt met bakpapier. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe in een grote pan en zet net onder water. Maak intussen de spruitjes schoon. Snijd ongeveer 200 gram van de spruitjes doormidden en verdeel over de bakplaat. Ris de blaadjes van een paar takjes tijm en hak fijn. Verdeel over de spruitjes op de bakplaat. Sprenkel er nog wat olijfolie over en kruid met peper en zout.
Zet nu de pan met aardappelen op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt schuif je de gehalveerde spruitjes in de oven. Zet de oven op 20 minuten, kook ook de aardappels in 20 minuten gaar. Doe na acht minuten overige de spruitjes bij de aardappels en kook nog 12 minuten mee.
Hazelnoten roosteren
Als de spruitjes 12 minuten in de oven hebben gestaan haal je de bakplaat er even uit. Verdeel nu de hazelnoten tussen de spruitjes en schuif de bakplaat terug. Rooster de hazelnoten nog acht minuten mee en hussen alles na vier minuten even om.
Speklapje bakken
Bereid in de tussentijd ook vast de speklapjes. Ris eerst de naaldjes van de rozemarijn en hak fijn. Verdeel over beide kanten van de speklapjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak de speklapjes in ongeveer 10 minuten gaar. Kruid met wat peper.
Maak de stamppot af
Giet de aardappels en spruitjes af. Doe een klontje roomboter in de pan en een scheutje melk, eventueel warm. Stamp tot een grove stamppot en kruid met wat peper en zout. Roer hier de geroosterde spruitjes en hazelnoot doorheen. Schep op de borden en leg op ieder bord een speklapje. Druppel er nog wat van het bakvet over en je stamppot is klaar.
Recepten in je mail





Voedingswaarden per persoon
- Energie 832 kcal.
- Vetten 54 gr.
- Waarvan verzadigd 15 gr.
- Koolhydraten 49 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 13 gr.
- Eiwitten 28 gr.
- Zout 1.4 gr.
- Natrium 560 mg.