Bietenstamppot met stoofvlees
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 800 gr. rode bieten, gekookt
- 600 gr. runderriblappen
- 100 gr. roomboter + wat extra
- 2 tl. tomatenpuree
- 250 gr. bospeen
- 1 rode paprika
- 1 zoete ui
- 500 ml. runderbouillon
- 1 plak ontbijtkoek
- scheutje azijn
- scheutje melk
- verse Italiaanse kruiden*
- bloem
- peper en zout
* 3 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 2 takjes oregano
Bereidingswijze
Haal de runderriblappen van tevoren uit de koelkast zodat de kou eraf is. Zet een grote braadpan op laag vuur zodat de bodem goed heet wordt. Snijd de riblappen met een vleesmes in niet al te grote stukken en doe in een mengkom. Kruid met ruim peper en zout en doe er ongeveer een eetlepel bloem bij. Schep alles goed om zodat het vlees goed bedekt is met bloem.
Pel de zoete ui en snijd in stukjes. Bij de rode paprika verwijder je de bovenkant, hierna haal je de zaadjes en zaadlijsten eruit. Snijd de paprika in acht partjes en daarna in dunne reepjes. Tot slot snijd je de bospeen in dunne plakjes. Bereid in een steelpannetje de runderbouillon en houd warm.
Braden en stoven
Smelt de roomboter in de braadpan en bak het stoofvlees aan alle kanten aan. Doe er vervolgens de tomatenpuree bij en schep alles goed om. Voeg daarna de gesneden groenten toe en schep goed om. Bind de verse kruiden met een touwtje bij elkaar en houd apart voor zo. Giet ongeveer twee derde van de runderbouillon in de braadpan. Voeg een scheutje natuurazijn toe en kruimel de ontbijtkoek erboven. Schep nog eenmaal goed om en leg de kruiden bovenop.
Verwarm tot de runderbouillon begint te pruttelen. Draai nu het vuur lager en zet een vlamverdeler onder de braadpan. Dit geleidt en tempert de warmte zodat het stoofvlees heel gelijkmatig kan garen. Zet een deksel op de braadpan en laat het stoofvlees drie uur stoven. Kijk tussendoor regelmatig in de pan en schep dan alles even om. Voeg indien nodig een beetje extra runderbouillon toe.
Maak de bietenstamppot
Als het stoofvlees nog zo'n half uur op het vuur moet bereid je de bietenstamppot. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Breng in een stamppotpan een flinke laag water aan de kook. Hierin kook je de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat kort droog stomen van het vuur af. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid met peper en zout en stamp fijn met een aardappelstamper.
Snijd de gekookte bietjes in blokjes en doe bij de aardappelen. Stamp deze door de aardappels tot alles mooi is gemengd. Wil je dat de bietjes nog wat bite houden? Dan stamp je alles net wat korter. Haal intussen de deksel van de braadpan en kijk hoeveel vocht er nog is. Zet eventueel het vuur wat hoger om alles een beetje in te dikken. Schep de bietenstamppot op de borden en verdeel het stoofvlees er over. Eet smakelijk.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 763 kcal.
- Vetten 36 gr.
- Waarvan verzadigd 21 gr.
- Koolhydraten 61 gr.
- Waarvan suikers 20 gr.
- Vezels 13 gr.
- Eiwitten 40 gr.
- Zout 2.5 gr.
- Natrium 1000 mg.