Snelle salade met wortel, komkommer en Parmezaan
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 150 gr. slamelange (blad- en krulsla)
- 50 gr. pijnboompitjes
- 50 gr. Parmezaanse kaas
- 4 bospenen
- 1/2 komkommer
- gedroogde peterselie
- peper en zout
- extra vierge olijfolie
Voor de croutons
- 2 (oude) boterhammen
- 3 tenen knoflook
- 2 el. olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm een koekenpan op laag vuur. Rooster hier de pijnboompitten in tot ze bruin beginnen te kleuren en je ze begint te ruiken. Laat de pijnboompitten afkoelen op een bord en laat de koekenpan op het vuur staan.
Pel de teentjes knoflook en pureer deze met twee eetlepels olijfolie tot knoflookolie. Gebruik hiervoor een staafmixer. Smeer beide zijden van de boterhammen in met de knoflookolie en bak aan beide kanten krokant bruin in de koekenpan. Laat de boterhammen afkoelen en snijd in blokjes.
Maak de wortels schoon, snij ze eerst doormidden, halveer ze daarna in de lengte en snij er vervolgens langwerpige plakjes van. Snijd de plakjes tenslotte in smalle reepjes. Doe hetzelfde met de komkommer en probeer ongeveer dezelfde maat te krijgen. Doe de gesneden reepjes wortel en komkommer samen met de slamelange in een slakom.
Rasp de Parmezaanse kaas boven de slakom en voeg de geroosterde pijnboompitjes toe. Breng op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout en gedroogde peterselie. Hussel alles goed door elkaar en strooi er tenslotte de knoflookcroutons op.
Ik gebruikte voor de salade een extra vierge olijfolie van Filippo Berio. Zij stuurden mij een testpakket met verschillende soorten olijfolie. Je kan natuurlijk elk ander merk extra vierge olijfolie gebruiken, al vond ik deze zelf wel erg lekker.