Kip teriyaki met paksoi, gele paprika en taugé
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. udon noedels
- 300 gr. kippendij
- 1 paksoi
- 1 prei
- 1 gele paprika
- 150 gr. taugé
- 1 teen knoflook
- wokolie
- sojasaus
- peper en zout
Voor de teriyakisaus:
- 3 el. sojasaus
- 3 el. mirin
- 3 el. sake
- 1 el. bruine basterdsuiker
- 1 cm. verse gember, geraspt
Bereidingswijze
Verwarm vast een wok voor op laag vuur zodat deze door en door warm wordt. Zet ook vast een ruime pan op het water met een flinke laag water en breng aan de kook. Snijd de stukjes kippendij in blokjes en doe in een kommetje, kruid met wat peper en zout. Giet er wat sojasuas over en roer door elkaar. Plet de teen knoflook en pel deze, snijd fijn en roer door de kippendij.
Bereid alvast de teriyakisaus door de sojasaus, mirin, sake en bruine basterdsuiker in een steelpannetje te doen. Als je een pan met dikke bodem hebt gebruik je deze. Zet het op laag vuur en warm langzaam op zodat de bruine basterdsuiker smelt en de saus wat indikt. Rasp er ondertussen een centimeter verse gember boven en roer erdoorheen. Als de saus mooi dik is zet je het vuur uit, roer af en toe nog wel even door. Bereid nu de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
Verhit intussen ook een scheutje wokolie in de wok en roerbak de blokjes kippendij vijf minuten op hoog vuur. Schep regelmatig om en zet het vuur eventueel iets lager als het te hard gaart. Snijd tussendoor de onderkant van de paksoi en snijd de harde stengel vervolgens in stukjes. Bewaar het bladgroen voor zo. Snijd de bovenkant van de gele paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika vervolgens in reepjes.
Snijd de onderkant van de prei en snijd de prei in de lengte doormidden. Snijd vervolgens in halve ringetjes. Doe alle groenten bij elkaar in een vergiet, spoel kort onder de kraan en hussel droog en door elkaar. Als de stukjes kip mooi bruin zijn schep je deze uit de wok en bewaar je deze voor later.
Verhit weer een scheutje wokolie in de hete wok en voeg alle gesneden groenten toe. Kruid met wat peper en zout en roerbak alles op hoog vuur totdat de paprika een beetje begint te blakeren. Giet er nu de teriyakisaus overheen en roerbak nog een minuut op hoog vuur zodat de saus goed mengt en nog iets verder indikt. Schep er nu de gebakken stukjes kippendij doorheen en verwarm nog een minuut op hoog vuur. Stapel het bladgroen van de paksoi op elkaar en rol op, snijd in reepjes. Doe dit tenslotte met de taugé in de wok, roer goed door elkaar en verwarm nog kort mee.
Schep de udon noedels op de borden en schep hier de kip teriyaki met paksoi, gele paprika en taugé overheen of naast. Doe er eventueel wat kroepoek bij en serveer direct.