Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette

Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette

Laatst maakte ik deze lekkere salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette. Het is een ideale maaltijdsalade omdat die goed is gevuld. Maar je kan deze makkelijke salade natuurlijk ook maken voor de lunch of als bijgerecht.

De koolrabi schilde ik alleen en verwerkte ik rauw door de salade. Verder deed ik er nog wat croutons, zaden en pitten en wat kleine tomaatjes door. De vinaigrette maakte ik met o.a. olijfolie, azijn en fijngehakte appel en sjalotjes. Een receptje uit de Saladebijbel van Mari Maris, een aanrader voor iedere saladeliefhebber.

Lijkt deze salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette jou ook wel iets? Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder. Heerlijk op een zomerse dag maar eigenlijk kan deze lekkere salade altijd.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 200 gr. slamelange*
  • 6 lenteuitjes
  • 1 koolrabi
  • 1 appel
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • croutons
  • citroensap
  • vijgen & pitten mix**

Voor de honingvinaigrette:

  • 80 ml. olie
  • 40 ml. azijn
  • 2 el. honing
  • 1 sjalotje
  • 1 appel
  • citroensap
  • peper en zout

* Koop een kant en klare melange of snijd bijvoorbeeld wat botersla, ijsbersla en eikenbladsla.

** Kant en klaar te koop in het koelvak. Kies anders voor zaden als pompoenzaden, zonnebloempitten en gedroogde vijgen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Als je verse sla gebruikt spoel je deze goed af onder de kraan. Snijd in reepjes en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de sprieten, het blad en de boven- en onderkant van de koolrabi. Hierna schil je de koolrabi oppervlakkig met een dunschiller. Vervolgens snijd je de koolrabi in kleine blokjes. Doe de gesneden sla met de blokjes koolrabi in een grote slakom.

Boen de schil van een appel goed schoon en snijd deze met schil en al in blokjes. Doe in een kommetje met een paar druppels citroensap en schep door elkaar. Dit geeft de appel niet alleen een fris smaakje maar zorgt er bovendien voor dat deze niet verkleurd. Meng de appel door de rest van de salade. Tot slot snijd je de cherrytomaatjes in tweeën of vieren en meng je ook deze door de salade.

Maak de vinaigrette

Maak nu de vinaigrette door de olie en azijn in een mengbeker af te meten. Pel een sjalotje en snipper deze fijn, doe bij de olie en azijn. Nu boen je een tweede appel goed schoon en snijd je deze in hele kleine blokjes. Doe bij de olie en azijn en voeg de honing en een paar druppels citroensap toe. Breng verder op smaak met peper en zout en houd apart voor zo.

Verwijder de onderkant en het bovenste groen van de lenteuitjes. Snijd ze in ringetjes en voeg samen met de croutons en vijgen & pitten mix toe aan de salade. Schep alles nog eenmaal goed door elkaar en verdeel de honingvinaigrette over de salade. Serveer direct.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette'
Afbeelding bij 'Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette'
Afbeelding bij 'Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette'
Afbeelding bij 'Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette'
Afbeelding bij 'Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette'
Afbeelding bij 'Salade met appel, koolrabi en honingvinaigrette'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 352 kcal.
  • Vetten 23 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 29 gr.
  • Waarvan suikers 19 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 3 gr.
  • Zout 1.2 gr.
  • Natrium 480 mg.