De lekkerste kaas van Nederland

De lekkerste kaas van Nederland

Ieder jaar vindt in Nederland de Holland Kaaskeuring plaats. Hierbij worden de lekkerste halfharde Hollandse kazen gekozen die uit gepasteuriseerde melk worden gemaakt. Het gaat hierbij om kazen die in wat grotere aantallen worden geproduceerd en daardoor ook makkelijker verkrijgbaar zijn.

Iedere keer wordt er gekozen voor een andere categorie kaas, en dit jaar waren dat er zelfs twee. Goudse kaas 48+ extra belegen en Geitenkaas 50+ oud. Op 11 oktober werden in beide categorieën de winnaars bekend gemaakt, hieronder kan je zien welke kazen dit jaar in de prijzen vielen.

Lekkerste Goudse Kaas 48+ Extra Belegen

Lekkerste Goudse Kaas 48+ Extra Belegen
  1. Goud: Smeuïg Pikant Puur van De Groot-Verburg Kaas, Bodegraven
  2. Zilver: De Graafstroom van De Graafstroom, Bleskensgraaf
  3. Brons: Holland Master van Royal FrieslandCampina, Amersfoort

Lekkerste Geitenkaas 50+ Oud

Lekkerste Geitenkaas 50+ Oud
  1. Goud: Goat Cheese Brabant van Amalthea B.V., Rijen
  2. Zilver: Rouveens Roem Geit van Rouveen Kaasspecialiteiten, Rouveen
  3. Brons: Chevretta Oud van Treur Kaas, Woerden

De keuring

Je weet nu wat de lekkerste kazen van Nederland zijn volgens het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours. Maar hoe werden deze kazen nu eigenlijk gekozen? De kazen werden twee dagen lang gekeurd door deelnemers uit de kaasbranche. Deze keuring gebeurde blind, deelnemers kregen hierbij telkens tien kazen te proeven.

Ook voor deze deelnemers was trouwens een prijs te winnen. Zij moesten o.a. de soort en leeftijd van de kaas bepalen. Ook werd gekeken hoe ze de smaak en kwaliteit beschreven. De deelnemer die dit het best deed kreeg de prestigieuze Gouden Kaasboor, een belangrijke prijs in de Nederlandse kaaswereld. Hieronder vind je een impressie van de keuring.

Een goede kaasschaaf

De winnende kazen zijn allemaal halfharde kazen. Als je extra wilt genieten van deze kazen heb je natuurlijk een goede kaasschaaf nodig. Bij veel kaasschaven brokkelt je kaas af of blijven de plakken juist aan je schaaf plakken. Ook ik heb menig kaasschaaf versleten of na één keer gebruiken ergens achterin een lade gegooid.

Ben je op zoek naar een goede kaasschaaf dan kan ik je deze Boska Milano kaasschaaf aanraden. Deze kaasschaaf heeft een flexibel blad waarmee je zelfs de dikte van je plakken kaas kan bepalen. Door het non-stick materiaal blijft de kaas ook niet aan je kaasschaaf plakken.

Boska Milano kaasschaaf

De Boska Milano kaasschaaf is geschikt voor zowel halfharde als harde kazen en kan je o.a. hier bestellen. Hier vind je nog veel meer kaasschaven.