De supermarkt​survivalgids, Teun van de Keuken

De supermarkt​survivalgids, Teun van de Keuken

In mijn nieuwsbrief zag je hem al eens voorbij komen, De supermarktsurvivalgids van Teun van de Keuken. Het is een leuk en leerzaam boek dat je alle geheimen van de supermarkt leert kennen. Na het lezen van dit boek kan je voortaan de beste keuzes maken in de supermarkt.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen en ook ik haalde er nog genoeg dingen uit die ik niet wist. Het is geen kookboek maar toch vond ik dat dit boek niet mocht ontbreken op Kookidee. Daarom lees je hieronder mijn review van De supermarktsurvivalgids.

De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken

Teun van de Keuken

Teun van de Keuken is voor veel mensen al een bekende naam. Teun is namelijk journalist, columnist en programmamaker. Waarschijnlijk ken je hem al van het populaire programma De Keuringsdienst van Waarde of zijn columns in De Volkskrant. En anders heb je hem vast wel eens eerder ergens op televisie voorbij zien komen.

Ook schreef Teun van de Keuken al eerdere enkele boeken: Puur en Eerlijk en Goed Volk. Daarnaast is Teun initiatiefnemer van Tony’s Chocolonely, het bekende chocolademerk dat vanuit De Keuringsdienst van Waarde is ontstaan. De supermarktsurvivalgids is de nieuwste uitgave van Teun van de Keuken.

De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken

De supermarktsurvivalgids

De ondertitel van De supermarktsurvivalgids is ‘Hoe overleef je de tocht langs de schappen’. En zo is het boek ook letterlijk opgebouwd. Je wordt namelijk per hoofdstuk langs de schappen in de supermarkt geleid. En de volgorde van die schappen blijkt in bijna iedere supermarkt gelijk te zijn:

 • De groente- en fruitafdeling
 • De visafdeling
 • De vleesafdeling
 • Eieren zoeken
 • De broodafdeling
 • Water & andere dranken
 • De zuivelkoeling
 • Blikjes, pakjes, potjes & zakjes
 • Snoep, koek & chips
 • Diepvries
 • Geneesmiddelen, of niet?
 • Kassa

En inderdaad, als ik niet beter zou weten zou ik denken dat Teun me langs de schappen in mijn eigen Albert Heijn leidt. In het boek wordt ook duidelijk waarom dit is en waarom bijna iedere supermarkt zo is opgezet. Het doet me een beetje denken aan de zg. ‘IKEA-route‘ waarbij je via een bepaalde route door de hele IKEA moet om uiteindelijk af te kunnen rekenen.

De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken

Verleidingen en gevaren

In het boek loop je onder begeleiding van Teun mee door de supermarkt. Hierbij word je per supermarktschap gewezen op de vele verleidingen en gevaren die op de loer liggen. Het boek heet natuurlijk niet voor niets De supermarktsurvivalgids. Iedere supermarkt probeert je namelijk te verleiden om meer te kopen dan je lief is.

Zo is een handige tip om als je weinig boodschappen hoeft te doen een mandje te nemen in plaats van een wagentje. Het menselijk brein is namelijk zo opgebouwd dat je zo’n leeg wagentje sneller vult met onnodige dingen dan een mandje dat je zelf moet tillen. En de kans dat je extra dingen in je wagentje gooit is erg groot zoals je in het boek kan lezen.

De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken

Handige tips

Dit is slechts een van de vele handige tips die je in De supermarktsurvivalgids tegen kan komen. Per schap worden namelijk de verleidingstrucs van de supermarkt behandeld en weet je waar je in het vervolg op moet letten. In een artikel in het AD werden negen van deze trucs al kort besproken.

Zo lees je o.a. waarom er wortel en ui in de gesneden salades zitten, weet je of ook jij wel eens in een valse aanbieding bent getrapt en zie je waarom je altijd de achterkant van de producten moet bekijken. Want de fabrikanten schotelen alles namelijk mooier voor dan het is. Of wist jij al dat truffelsaus bijvoorbeeld maar 0,001% echte truffel bevat?

De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken

Conclusie

De supermarktsurvivalgids van Teun van de Keuken is een leuk, leerzaam en vermakelijk boek. Hoewel een aantal besproken onderwerpen waarschijnlijk al bekend zijn lees je toch veel nieuwe en interessante informatie. Het boek is erg leuk geschreven en zit vol humor, ik las het eigenlijk in één ruk uit en vond het jammer toen ik op de laatste van de 288 pagina’s was beland.

Als je De Keuringsdienst van Waarde leuk vindt zal je ook dit boek zeker kunnen waarderen. Het format van het programma waarbij fabrikanten worden gebeld komt ook terug in het boek. Bij verschillende onderwerpen worden korte telefoongesprekjes weergegeven die stuk voor stuk even tenenkrommend als vermakelijk zijn.

Ik kan je De supermarktsurvivalgids zeker aanraden als je wat meer te weten wilt komen hoe een supermarkt werkt. Bijkomend voordeel is dat je bij je volgende boodschappenronde goed bent voorbereid en beter bestand bent tegen alle verleidingstrucs. Bestel De supermarkt online bij Bol.com of ga naar je lokale boekwinkel.

De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken