Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal

Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal

In de supermarkt en bij de groenteboer zie je schappen vol groente en fruit liggen. Sommigen het hele jaar door, andere seizoensgebonden. Met de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal heb je een duidelijk overzicht welke groente en welk fruit je het best kan kopen.

De ene groente is namelijk duurzamer dan de ander, en dat is niet voor iedereen even duidelijk. Ook is soms juist een groente waarvan je het niet verwacht beter voor het milieu. Hieronder lees je meer over de groente- en fruitkalender, een handige hulp bij het kopen van duurzame groenten en fruit.

Duurzame groente en fruit

Nu alle groenten en fruit bijna overal ter wereld worden verbouwd zijn veel producten het hele jaar door te koop. Via het land, over de zee en door de lucht worden dagelijks grote hoeveelheden groenten en fruit naar Nederland getransporteerd en bij de supermarkt en groenteboer afgeleverd.

Voor ons is dat makkelijk, je kan je favoriete groente of fruit bijna het hele jaar kopen. Maar voor het milieu is deze ontwikkeling niet altijd even goed. Daarom is het voor mij belangrijk om er op te letten dat ik zoveel mogelijk duurzame groente en fruit koop. Al mag een uitondering wat mij betreft zo nu en dan best.

Groente- en fruitkalender Milieu Centraal

Waar moet je op letten

Veel mensen denken dat seizoensgebonden groente en fruit het beste voor het milieu is. Vaak is dat inderdaad het geval maar er zijn natuurlijk genoeg uitzonderingen. Sterker nog, soms is een bepaalde groente die per vrachtwagen uit het buitenland komt duurzamer dan een product uit de eigen regio.

Dit komt omdat bepaalde producten ook hier in een kas worden geteeld, een lage opbrengst per hectare hebben of veel verpakkingsmateriaal nodig hebben. Zo is bijvoorbeeld in februari andijvie uit Spanje veel duurzamer dan andijvie uit eigen land. Iets wat je natuurlijk niet direct zou denken.

Je moet dus bijvoorbeeld letten op hoe het wordt verbouwd, op welke manier het wordt vervoerd, per hoeveel ze worden verpakt en wat de opbrengst is per hectare. Allemaal dingen die voor de gewone consument als jij en ik natuurlijk niet makkelijk te onthouden zijn.

Groente- en fruitkalender

Gelukkig is daar de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal voor. Deze onafhankelijke voorlichtingsorganisatie komt met adviezen en tips die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De groente- en fruitkalender is daar een resultaat van, voor mij een onmisbare hulp.

In deze groente- en fruitkalender vind je groente en fruit met een milieuklasse van A tot E. Hierbij zijn A en B het meest duurzaam en kan je C, D en E in de meeste gevallen beter laten liggen.

Groente- en fruitkalender Milieu Centraal

Hoe werkt de groente- en fruitkalender

Via de groente- en fruitkalender kan je snel en makkelijk zoeken naar een bepaald soort groente of fruit. Je ziet dan direct uit welke landen je dit het best kan kopen of dat je beter nog een maandje kan wachten. In het overzicht zie je meteen waar het product vandaan komt, hoe het is verbouwd en hoe het is vervoerd.

De milieuklasse is duidelijk aangegeven met een letter (bijvoorbeeld klasse A) en een kleur (in dit geval groen). Zo zie je in één oogopslag wat voor iedere groente of soort fruit de beste keuze is. Natuurlijk hoef je je daar niet altijd aan te houden, maar hoe vaker je dit wel doet hoe beter het is.

Ook wordt per product aangegeven hoe je deze het best kan bewaren. Bij veel groente en fruit vind je bovendien handige bereidingstips waarin je kort en bondig leest hoe je een product moet bereiden.

Groente- en fruitkalender Milieu Centraal

Website, app en overzicht

Milie Centraal biedt de groente- en fruitkalender in verschillende formaten aan. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd de website die ook op je mobiel prima werkt. Als je liever een app op je telefoon gebruikt kan je kiezen voor een Android-app of een iPhone-app.

Ook biedt Milieu Centraal een PDF-bestand aan dat je uit kan printen. Hierin vind je een volledig overzicht van alle duurzame groenten en fruit per maand, met informatie over de teelt en het transport.

Zelf vind ik de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal een onmisbaar hulpmiddel voor het bewust kiezen van groente en fruit. Ik ben daar niet heel zwart-wit in en wijk daar heel af en toe dan ook vanaf. Maar in de meeste gevalen probeer ik een zo duurzaam mogelijke keuze te maken. Hopelijk heb ook jij wat aan deze informatie.

Groente- en fruitkalender Milieu Centraal

Handige links

Hieronder vind je alle handige links uit dit artikel nog eens op een rijtje. Zet deze in je bookmarks of download de app voor jouw telefoon.