Hoe maak je de mooiste food foto’s

Hoe maak je de mooiste food foto’s

Over het fotograferen van voedsel is er een heleboel te vertellen, van professionele set-ups in de studio tot eenvoudig fotograferen met je smartphone. Voor mijn website kookidee.nl fotografeer ik zoveel mogelijk als ik in de keuken aan het werk ben. Voor mij is dat inmiddels een tweede natuur geworden, vooral omdat zowel koken als fotografie mijn grote passies zijn.

Omdat ik al jaren fotografeer heb ik inmiddels een uitgebreide uitrusting, van kleine camera’s tot professionele spiegelreflex camera’s. Toen ik net met kookidee.nl was begonnen gebruikte ik mijn Nikon D3 en de Fujifilm X100T om in de keuken te fotograferen. Inmiddels ben ik daar van afgestapt en fotografeer ik alles met mijn smartphone, op dit moment de Samsung Galaxy S6.

De voornaamste reden hiervoor is dat ik met mijn smartphone precies kan bereiken wat ik op mijn site wil laten zien. Ik kan hier ook nog eens heel snel foto’s mee maken en maak me niet al te druk over belichting en set-ups. Mijn foto’s zijn puur ondersteunend en ter illustratie en het hoeft er niet allemaal even gelikt uit te zien. Het moet ‘natuurlijk’ blijven en zoveel mogelijk benaderen hoe ik het doe en maak.

Compositie

Ik let wel op een aantal dingen als ik foto’s maak in de keuken, de compositie van de foto is daar misschien wel een van de belangrijkste van. Ik probeer een interessant beeld te krijgen door dingen net iets anders neer te leggen, de rommel een beetje weg te schuiven en vanuit verschillende hoeken foto’s te maken. Een foto van een bord eten is leuk, een foto van een bord eten met op de achtergrond nog wat anders is leuker.

Door een foto eens van onder of opzij te nemen in plaats van boven krijg je al een heel ander beeld, al zal dit met soep natuurlijk niet werken. Ook de nadruk op een bepaald detail leggen kan een foto maken of breken. Probeer gewoon verschillende hoeken en je ziet meteen wat wel en wat niet aanspreekt.

Kleuren

Ook de kleur is belangrijk bij voedselfotografie. Een gerecht onder hard TL-licht ziet er minder aantrekkelijk uit dan een gerecht in warm zonlicht. Heb je een gerecht met wat fletse kleuren dan zet je er een gekleurde kom of een mooi glas naast. Hierdoor wordt je foto aantrekkelijker en spreekt deze meer tot de verbeelding.

Contrast is het toverwoord hierbij. Heb je een gerecht met felle kleuren dan moet de omgeving juist rustig zijn, anders wordt je foto veel te druk en weet je niet waar je moet kijken. En ook omgekeerd geldt precies hetzelfde. Ook hier geldt dat je door veel te oefenen en te proberen daar vanzelf gevoel voor krijgt.

Bewerken

Ik moet meteen toegeven dat ik veel van mijn foto’s bewerk. Ik snijd er oninteressante delen af, breng de kleur soms wat naar boven of juist naar beneden en maak sommige delen van een foto bijvoorbeeld wat scherper. Dit heeft deels te maken met mijn grafische achtergrond, voor mij is dit ook een tweede natuur geworden en ik doe dat op de automatische piloot.

Heb ik wat minder tijd en ben ik tevreden over de gemaakte foto’s dan zet ik deze er juist weer zonder bewerking op. Het hangt er dus een beetje van af hoe ik een en ander doe.

Eten fotograferen

Niet alleen in de keuken fotografeer ik eten, ook in een restaurant of ergens anders kan ik enorm genieten van een mooi opgemaakt bord of een bepaald ingrediënt. Vaak gebruik ik deze foto’s weer als inspiratie als ik zelf lekker aan het kokkerellen ben.

Ook hierbij maak ik verschillende foto’s onder verschillende hoeken en bewaar dan de beste. Zo zou jij het ook moeten doen. Gewoon veel proberen en verschillende varianten fotograferen, in het digitale tijdperk hoef je geen rolletjes meer te ontwikkelen en kan je dus experimenteren naar hartenlust.

Meer informatie

Er is van alles te lezen over voedselfotografie. Er zijn tal van websites en boeken over het fotograferen van voedsel. Hieronder vind je een aantal handige links als je wat meer wilt weten over het maken van mooie foto’s van voeding en eten.

Internet

Boeken

Overheerlijke aardbeientaartjes met banketbakkersroom
Romige pasta met kip, champignons en broccoli
Brosse spritsen met een vleugje citroen
Lekker snelle bami met varkenshaas en vers gesneden groente
Zomersmoothie met banaan, aalbes, kers en aardbei