Hollandse Nieuwe seizoen 2017
Als jij een echte liefhebber van haring bent kijk je natuurlijk alweer uit naar woensdag 14 juni. Deze dag begint namelijk het Hollandse Nieuwe seizoen voor 2017 en is de Hollandse Nieuwe weer volop verkrijgbaar bij de Nederlandse viswinkels.
Maar hoe Hollands is deze typisch Nederlandse lekkernij eigenlijk? En is een lekker stukje haring nu echt zo gezond of is dat een fabeltje? In dit stukje lees je alles over de start van het nieuwe haringseizoen en over de Hollandse Nieuwe zoals deze bij de viswinkels ligt.
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe
De dag voor de start van het nieuwe haringseizoen wordt traditioneel het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. De opbrengst hiervan gaat dit jaar naar Make-A-Wish Nederland, een organisatie die de liefste wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult.
Vorig jaar leverde de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe maar liefst 90.000 euro op. Hopelijk kan ook dit jaar een mooi bedrag worden overgemaakt naar de Make-A-Wish foundation. Gelukkig is de haring vanaf morgen ook voor de rest van ons voor een normale prijs te koop.
[Update 15 juni: het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft dit jaar 65.000 euro opgeleverd]
Wat is Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe is de eerste jonge haring die geschikt is voor consumptie. Een ander woord voor Hollandse Nieuwe is trouwens maatjesharing, een verbastering van het woord ‘maagdenharing’. Maagdenharing is haring die nog geen hom of kuit in zich heeft, de echte jonge haring dus.
De Hollandse Nieuwe mag dit jaar pas vanaf 14 juni worden verkocht omdat de vis dan het juiste vetpercentage heeft. En dit vet zorgt nou weer voor die heerlijke smaak. Een haring mag pas Hollandse Nieuwe heten als deze minimaal 16% vet bevat en op de typisch Hollandse manier verwerkt is.
Het haringseizoen
Het haringseizoen begint niet ieder jaar op dezelfde datum. Dit komt omdat de haring pas in het voorjaar genoeg vet aan kan maken. De haring voedt zich namelijk met plankton en dat is tijdens het voorjaar in overvloed aanwezig. De haring kan zich in het voorjaar dagelijks tot wel 2% vetter eten, een echt vette haring kan maar liefst 25% uit vet bestaan.
Zodra het vetpercentage 16% of hoger is mag de haring dus pas als Hollandse Nieuwe verkocht worden. Traditioneel wordt dit gevierd met haringfeesten, de veiling van het eerste vaatje en de bekende vlaggetjesdag in Scheveningen. Dit jaar begint het haringseizoen dus op woensdag 14 juni.
Hoe Hollands is Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe is minder Hollands dan je misschien zou denken. Vroeger werd de haring vooral voor de Nederlandse kust gevangen. Omdat de haringstand snel terugliep werd de Noordzee in 1977 gesloten voor de haringvangst, dit tot groot verdriet van de Nederlandse vissers.
Nu komt het grootste deel van de Hollandse Nieuwe uit Noorwegen, ongeveer 80%. Ook wordt een deel van de ‘Nederlandse haring’ gevangen in Schotland en Ierland. Deels door plaatselijke vissers maar er zijn ook veel Nederlandse vissers die hun werkterrein hebben verlegd.
Kaken en zouten
De typische smaak van Hollandse Nieuwe komt door de wijze waarop deze bereid wordt. Het kaken en zouten is naast het vetpercentage één van de eisen om de naam Hollandse Nieuwe te mogen hebben. Het kaken is het wegsnijden van een deel van de ingewanden en de kieuwen, hierdoor is deze langer houdbaar en minder bitter van smaak.
Het zouten werd ook gedaan om de haring nog langer houdbaar te maken. De haring werd met zout in een vaatje gedaan en kon zo goed bewaard worden. Door het zout wint de haring bovendien aan smaak. Vroeger werd er trouwens veel meer zout gebruikt dan nu, mede omdat er nu ook gebruik van de diepvries wordt gemaakt.
Leuk om te weten is dat vroeger de haring landinwaarts zouter was dan bij de kust. Dit omdat de haring langer onderweg was, daardoor langer houdbaar moest zijn en er dus meer zout werd gebruikt. Het gebruik van zout verklaart ook de populaire combinatie met uitjes, dit neutraliseert het zout namelijk.
Is haring gezond
Je kan gerust Hollandse Nieuwe eten, de haring is namelijk niet alleen erg lekker maar ook nog eens gezond. Het grootste deel van het vet bestaat namelijk uit onverzadigde omega 3-vetzuren, en dat is weer goed voor het verlagen van je cholestorol. En dat is nog niet alles.
Haring bevat namelijk ook aardig wat eiwitten, maar liefst 18 gram per 100 gram haring. Daarnaast vind je in haring ook nog eens heel wat vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. Kortom, genoeg redenen om af en toe eens een Hollandse Nieuwe te eten.